Número 177
juliol 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Una estructura clau per conèixer l'estat de la recerca


     

 

L'Observatori de la Recerca de l'IEC es va crear el 2003 com a estructura de suport per elaborar els Reports de la recerca a Catalunya. Deu anys més tard, l'Observatori no només és útil per a la redacció dels Reports, sinó que posa a l'abast de la societat i de la comunitat científica les dades relatives a la recerca que es fa als territoris de llengua i cultura catalanes, i les analitza i difon per mitjà del Portal MERIDIÀ, les Jornades de Gestió de la Informació Científica i un blog.

 

L’any 2003, l’IEC es va dotar de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC), que tenia per objectiu elaborar la segona edició dels Reports de la recerca a Catalunya ―uns informes periòdics sobre l’estat de la recerca al país. Actualment, l’OR-IEC està integrat dins del Servei de Suport a la Recerca de l’Institut i entre les seves funcions hi ha, a més de donar suport a l’elaboració dels Reports i difondre’ls, avaluar les activitats científiques que es duen a terme al mateix IEC. Una de les tasques més rellevants que ha desenvolupat l’Observatori en els últims anys ha estat la de posar a l’abast de la comunitat científica i de la societat en general totes les dades relatives a la recerca que es fa als territoris de llengua i cultura catalanes, però també analitzar-les i difondre-les. Tot això ho ha aconseguit per mitjà del Portal MERIDIÀ, les Jornades de Gestió de la Informació Científica i un blog, a més dels Reports.

 

El Portal MERIDIÀ

L’any 2008 es va posar en marxa el Portal MERIDIÀ (Mesurament de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació), que proporciona informació especialitzada per a l’anàlisi, la planificació, la coordinació i la difusió de les activitats de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) dins el sistema de ciència i tecnologia dels territoris de llengua i cultura catalanes. Aquest servei es regeix per dos objectius estratègics: per una banda, avaluar el desenvolupament de les diferents àrees de la ciència i la tecnologia a partir de dades quantitatives indicadores, fonamentals per a la presa de decisions operatives per part de polítics, gestors i científics; i per una altra, posar a disposició de la comunitat científica i de la societat en general un sistema d’instruments de treball i fonts d’informació sobre l’estat de l’activitat investigadora catalana.

El Portal MERIDIÀ es nodreix de la recopilació diària de dades de l’equip de documentalistes que treballen a l’Observatori, que controlen de manera global i detallada l’evolució dels diversos camps de la ciència i la tecnologia sense fer sistemàticament una anàlisi o avaluació comparativa entre institucions, grups o investigadors. L’abast cronològic del Portal comença l’any 2000, i l’abast geogràfic és el de tota l’activitat d’R+D+I que es desenvolupa a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra, tot i que, alhora, s’estableixen comparacions a escala estatal i internacional. Algunes de les dades que es recopilen fan referència, per exemple, a la despesa interna en R+D+I, en l’origen dels recursos econòmics, les convocatòries europees, estatals i autonòmiques, les tesis doctorals o les patents, entre d’altres. Una de les últimes novetats del Portal és que ara es pot veure la informació d’una manera més entenedora per mitjà de mapes i gràfics.

 

El blog de l’Observatori de la Recerca

El 19 de gener de 2010 l’Observatori feia un pas més en la difusió de les dades sobre la recerca en els territoris de llengua i cultura catalanes i publicava la primera entrada del blog de l’Observatori de la Recerca. El blog naixia amb la voluntat de donar a conèixer, però també d’analitzar, la informació disponible al Portal MERIDIÀ i establir un canal de comunicació amb la comunitat científica. En el temps que fa que està en marxa, s’hi han publicat més de sis-centes entrades. Actualment, el blog i el Portal MERIDIÀ reben prop de quatre mil visitants únics al mes, i es visiten prop de vint-i-tres mil pàgines al mes.

 

Les Jornades sobre la Gestió de la Informació Científica

Els dies 28 de febrer i l’1 de març es van celebrar, a l’IEC, les segones Jornades sobre la Gestió de la Informació Científica (JGIC-2013), que, igual que el 2012, van tenir amb un gran èxit d’assistència. L’Observatori és l’encarregat d’organitzar les JGIC, que estan adreçades als responsables, gestors i documentalistes dels sistemes d’informació de les universitats i dels centres de recerca, i també als investigadors especialitzats. L’objectiu és debatre alguns dels aspectes més rellevants de la gestió de la informació científica, a més de presentar i posar en contacte diverses iniciatives dedicades als nous escenaris, a les tecnologies i als agents de la informació científica. Un dels resultats més destacables de l’última edició de les JGIC és la constitució del Grup de Treball Coneixement i Recerca, que és fruit d’una iniciativa de l’IEC i del Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya (COBDC), amb què es dóna continuïtat als objectius de les JGIC.

 

Els Reports

Al principi del 2012 es va iniciar la redacció de la tercera edició dels Reports de la recerca a Catalunya, que abracen el període comprès entre el 2003 i el 2009. Els Reports són una sèrie d’informes periòdics elaborats per un equip d’investigadors reconeguts sobre cada una de les àrees en què es pot dividir l’activitat científica. La primera edició dels Reports, elaborada amb el suport de l’antic Comissionat per a Universitats i Recerca (CUR), cobria el període 1990-1995 i es va organitzar en vint-i-quatre àrees temàtiques. La segona edició, elaborada amb el suport del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), cobria l’etapa 1996-2002 i les àrees temàtiques es van ampliar a vint-i-set. L’Observatori de la Recerca es va crear, precisament, per a donar suport a la redacció d’aquests Reports.

La novetat de l’edició d’enguany és que s’han incorporat quatre noves àrees: biotecnologia, ciència i tecnologia dels aliments, medi ambient i, finalment, nanociència i nanotecnologia. Gràcies al blog de l’Observatori, s’ha pogut fer difusió de cadascun dels documents de treball dels informes d’aquesta edició perquè hi participi i s’hi impliqui tota la comunitat científica. Els comentaris de cada àrea es van recollir també per mitjà del blog i per correu electrònic, i properament se’n publicaran els informes definitius.

Notícies

* Una estructura clau per conèixer l'estat de la recerca

* Joandomènec Ros, elegit nou president de l’Institut d’Estudis Catalans

* El cicle estival Música al claustre començarà el proper 4 de juliol amb un concert de música índia

* L’IEC commemora els set-cents anys de la reintegració de la Vall d’Aran a Catalunya

* La Fundació Mercè Rodoreda publica el llibre Mercè Rodoreda. Entrevistes

* Es presenta l'Obra poètica completa de Marià Villangómez

* La matemàtica dels cartogrames geogràfics centra el discurs d’ingrés de Joan de Solà-Morales com a membre de l’IEC

* Es crea una ruta literària sobre Bernat Metge a Barcelona amb motiu del sisè centenari de la mort de l’autor de Lo somni

* Es presenten a l’IEC més d’un centenar d’activitats previstes en l’Any Joana Raspall

* L’IEC ret homenatge al geògraf Enric Lluch

* Joan Estruch pronuncia l’última lliçó


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa