Dacha Atienza, cap de Col·leccions, Recerca i Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, va presentar la jornada «Dues cultures, tres cultures o una sola cultura?», amb què es va commemorar el Dia Internacional de les Dones a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La jornada, que es va celebrar el 6 de març, va incloure dues conferències: «De la biopoiesi a la metagenòmica: per a què serveix allò que investigo?», a càrrec de Mercè Berlanga, de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i «Logos i la reflexió sobre el llenguatge: per què als filòsofs ens paguen per pensar?», a càrrec de Genoveva Martí, professora de l’ICREA a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. |
L’acte va versar sobre el diàleg entre les ciències i les humanitats. El punt de partida és una conferència de C. P. Snow de l’any 1959, en la qual assenyalava que la manca de comunicació entre les ciències i les humanitats i la falta d’interdisciplinarietat és un dels principals esculls per a resoldre els problemes del món. Snow va batejar aquest estereotip cultural amb el nom de dues cultures.
L’any 1995, l’editor John Brockman va encunyar el terme tercera cultura. En el llibre The Third Culture, Bruckman afirma que cal una tercera cultura que aglutini, i superi, les dues cultures de què parla Snow. Arran d’aquest llibre, es va endegar un debat entre científics i humanistes, en el qual només va participar una dona: Lynn Margulis.
El vídeo d'aquest acte es pot veure a la videoteca de l'IEC. |
|