La monografia és una exposició de la vida de Ramon Llull i del treball inteŀlectual que va dur a terme els anys que va viure. Presenta les diverses etapes biogràfiques del personatge i insereix en cada període l’anàlisi de l’obra o les obres que escriu. La vida i l’obra, no en paraŀlel, sinó l’obra com a resultat i expressió de la seva vida i del seu entorn: circumstàncies històriques, problemes polítics i doctrinals heretats, projectes, dificultats, entrebancs, amics i enemics, accions i reaccions, lluita, incomprensió, resistència, elaboració i reelaboració de propostes, pedagogia, desastres, manca de visió dels seus interlocutors, èxits i fracassos. Segons va explicar Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC, «es tracta d’un veritable tour de force, una obra que marcarà una època en els estudis luŀlians per l’ambició sintètica que mostra i que servirà per a orientar els estudiosos que en el futur prosseguiran l’esforç de clarificació que exigeix una figura de tant de caràcter».
En l’elaboració de l’estudi, Pere Villalba ha tingut en compte totes les fonts disponibles: la Vita coetanea, una espècie d’autobiografia; les 244 obres autèntiques de Llull que s’han conservat, i els més de 100 documents familiars, personals i coŀlaterals que informen sobre la seva vida. Ha tingut presents, també, tota la bibliografia anterior i el context històric i doctrinal en el qual es mou Llull. En analitzar cada obra de Llull, Villalba en dóna textos en català, tradueix textos en llatí i els comenta. Ateses la complexitat i l’originalitat de l’obra luŀliana, especialment pel que fa als mètodes lògics que utilitzava, Villalba reprodueix, analitza i fa funcionar la maquinària luŀliana: les escales, les lletres, les figures, les cambres, amb els principis, les definicions, els abecedaris, les combinacions i les qüestions, és a dir, tota l’artilleria del sistema universal de pensar que inventa Llull. Això l’ha obligat a idear un llibre amb recursos gràfics complexos, com ara l’ús de tintes de color diferent i de tipus de mides diverses, característiques que en fan una obra atractiva i al mateix temps de maneig no pas simple.
Ramon Llull. Vida i obres tindrà tres volums. En el primer, que és previst que es publiqui en els propers mesos, Villalba estudia el període que abraça del 1232 al 1288, i analitza els números de l’1 al 32 de les obres del catàleg luŀlià, entre les quals hi ha el colossal Llibre de contemplació en Déu. El segon volum està dedicat al període 1289-1311 i analitza les 154 obres que segueixen. El tercer abasta del 1312 al 1316 i s’interessa per les 85 obres luŀlianes restants.
Recull de premsa |