Número 246
abril 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans en temps de pandèmia

El confinament causat per la pandèmia de la COVID-19 ens ha obligat a cancel·lar o posposar moltes activitats, en especial aquelles que aplegaven molta gent. A hores d’ara, no sabem quan (ni si) es podran reprendre. El món dels espectacles culturals i dels esports —per no parlar del turisme, el comerç i la indústria (i d’una Setmana Santa sense processons ni misses multitudinàries)— n’ha patit i en pateix les conseqüències. S’ha dit que aquesta pandèmia no suposa la fi del món, però sí del món tal com el coneixíem. Hi estic d’acord: caldrà desempallegar-nos de vells costums i valors i adoptar-ne d’altres, que ja fa temps que tenim dissenyats i programats, però que només hem assumit en part. El mot de pas és «sostenibilitat», en tots els àmbits.

He explicat en algun altre lloc que, malgrat que el plat negatiu de la balança d’aquesta pandèmia pesa molt —sobretot pel que fa a les morts de milers de persones—, en el positiu hi ha alguns aspectes que no s’han de menystenir: s’ha reduït la contaminació de tota mena; hem après, si més no per força, a fer una vida més frugal, i el que jo considero potser més important és que ens ha fet reflexionar sobre una manera d’entendre el món que, malgrat que ja estàvem avisats de feia temps, ara es veu que és insostenible i que l’hem de canviar.

A l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ens n’hem sortit, de moment, prou bé, si hom no considera els membres, socis i treballadors de la casa i els seus familiars que han sucumbit a la malaltia; des d’aquí en lamento profundament el decés, de la mateixa manera que em complau felicitar els que l’han superada. Per si no n’érem prou conscients, aquesta malaltia ens ha recordat que la majoria de membres de l’Institut formem part del grup de risc per l’edat. Faig vots perquè no hàgim d’afegir cap més nom a la llista de baixes causades per la COVID-19 al col·lectiu de l’Institut i les seves famílies.

Les activitats de l’Institut de cara endins, el funcionament administratiu, les tasques relacionades amb les publicacions i altres s’estan desenvolupant sense gaires problemes mitjançant teletreball. Des d’aquí vull aplaudir el personal de la casa perquè s’ha adaptat ràpidament a aquesta manera de treballar. Les activitats de cara enfora, els actes acadèmics, les reunions dels plens de les seccions i de l’Institut s’han hagut d’ajornar, com les de les juntes de les societats filials, o bé s’han fet o es faran telemàticament. Ja reprendrem quan podrem les activitats presencials. El que lamento especialment és que ha calgut cancel·lar l’acte d’entrega dels Premis Sant Jordi; recordem que el Ple del 12 de març, en l’ordre del dia del qual figurava l’aprovació d’allò que les diferents ponències havien proposat i que el Consell Permanent ja havia aprovat, es va haver d’anul·lar. Confio que podrem aprovar telemàticament els premis, informar-ne els guanyadors i lliurar-los el guardó i, si escau, els diners obtinguts; us ho farem saber tan bon punt s’obri l’urna electrònica de votació. Des d’aquest punt de vista no hi ha d’haver cap problema, però enguany es perdrà l’acte multitudinari en què els premiats i els familiars s’apleguen a la Sala Prat de la Riba, junt amb una bona representació dels membres de l’Institut i dels socis de les filials, i que és la festa gran de la ciència i la cultura de l’IEC. 

Tampoc no podrem dur a terme la jornada de portes obertes per Sant Jordi, i estudiarem si la fem el mes de juliol, coincidint amb la data que el món editorial ha acordat per a celebrar la festa del llibre i la rosa. (Aprofito per a reflexionar sobre quelcom que aquests dies tothom lamenta: basar una part important de les vendes de llibres de tot l’any en un sol dia —Sant Jordi— i basar una part important de l’economia d’un país en una única activitat —el turisme— són exemples terribles d’allò que no s’ha de fer: posar tots els ous en un mateix cistell, arriscant-nos a perdre’ls tots. Potser en podrem treure algun ensenyament per a l’Institut: convido els promotors de les trobades de l’IEC al segle XXI a repensar-ne el funcionament amb una possible distribució d’activitats més diversificada que ara.)

També haurem de cancel·lar els concerts al claustre; estem considerant si els podem traslladar del juny-juliol, com era de consuetud, al setembre-octubre. Espero que les altres dues jornades festives de l’Institut, la Diada Nacional i l’acte inaugural del curs acadèmic, les podrem dur a terme sense entrebancs. Pel que fa als actes acadèmics, entre ells alguns congressos, s’han anul·lat o posposat. Per desgràcia, a l’Institut ja tenim experiència en dur a terme activitats en èpoques de maltempsades.

Estic a l’aguait de reunions virtuals amb els diferents departaments i entitats amb què enguany tenim previstos actes diversos (com els anys Badia i Margarit, Enric Casassas, Josep Carner, Eduard Fontserè i altres), o nous projectes, per a veure com es podran desenvolupar. El gerent em comunica que no sembla que hi hagi d’haver cap problema pel que fa a les aportacions econòmiques de la Generalitat i de la Diputació d’enguany; caldrà, però, estar amatents a com la pandèmia podrà afectar el finançament de l’IEC per al proper any.

Per acabar, voldria insistir en el fet que el Gabinet de la Presidència, els serveis de l’Institut i les secretaries de les diferents seccions i filials segueixen actius i poden ser contactats per correu electrònic. Malgrat la situació excepcional, tots intentem mantenir la flama de les activitats de l’Institut. I, sobretot, feu bondat en el confinament, cuideu-vos i cuideu els vostres; i aneu pensant en les activitats que farem durant el proper curs 2020-2021. Una cordial abraçada a tots.

Joandomènec Ros

Notícies

* L’Institut d’Estudis Catalans en temps de pandèmia

* Sant Jordi a casa, però llegint

* La Fundació Mercè Rodoreda acosta la lectura a les llars, biblioteques i centres escolars

* L’IEC participa en l’informe europeu Un sistema alimentari sostenible per a la UE

* La Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’IEC, impulsa un projecte ciutadà per tal que persones afectades per coronavirus ingressades en un centre sanitari puguin estar acompanyades telemàticament

* L’IEC lamenta la mort de Jocelyn N. Hillgarth, membre corresponent de la Secció Històrico-Arqueològica

* L’IEC lamenta la mort de la filòloga Núria Aramon i Stein, vinculada a l’Institut durant molts anys

* Oberta la convocatòria del Premi Ferran Sunyer i Balaguer (2021)

* La Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC, convoca el I Premi Miquel Biada i Bunyol

* Els premis de la Societat Catalana de Biologia reconeixeran els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2019

* L’exposició «Científiques catalanes 2.0», en línia

* Ja es pot consultar en línia el Petit atles lingüístic del domini català

* Rodoreda a Benet i Jornet: «I Aloma és alguna cosa més que una pura instintiva»

* L’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC, participa en la hackató paneuropea contra el coronavirus #EUvsVirus

* Un món més silenciós en temps de confinament


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa