Divendres 22 de març va tenir lloc la IX Jornada de Cromatina i Epigenètica, una trobada anual on diferents investigadors, majoritàriament del territori català, comparteixen la seva recerca en aquests àmbits.
A la jornada, que va comptar amb prop de dos cents assistents, hi va participar, entre d’altres, Manel Esteller, director electe de l’Institut de Recerca Josep Carreras (IJC), coordinador del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC)-IDIBELL i membre de l'IEC, i els coordinadors de la jornada, Sònia Forcales, investigadora de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), i Albert Jordan, investigador de l’IBMB-CSIC, que és també coordinador de la Secció de Cromatina i Epigenètica de la Societat Catalana de Biologia, organitzadora de la jornada. |
En la seva conferència Manel Esteller va explicar que, més enllà de la genètica, els mecanismes epigenètics afecten directament les nostres proteïnes. Això implica que l’ambient és capaç de modificar la funció de les nostres cèl·lules sense alterar els gens, i facilita o dificulta que el missatge contingut en els gens s’expressi. Un exemple de l’aplicació de la seva recerca és el test EPICUP, dissenyat l’any 2016. Es tracta d’una prova mèdica que permet identificar l’origen de les metàstasis i escollir el millor tractament per als pacients. L’investigador va explicar també que actualment treballen en diferents fàrmacs dirigits als mecanismes epigenètics dels càncers que ja han estat capaços de reduir la mida dels tumors en animals.
Per la seva banda, Sònia Forcales es va centrar en la implicació de l’epigenètica en el desenvolupament del càncer de còlon. Així, va explicar que el seu grup ha descobert una regió de l’ADN que conté uns mecanismes epigenètics diferents en un grup de cèl·lules dels tumors de còlon. El nostre ADN conté tota la informació necessària per al funcionament de les cèl·lules. Per expressar-se, l’ADN es converteix primer en ARN, i aquest dona lloc a les diferents proteïnes del nostre cos. El que el grup de Sònia Forcales ha descobert és un fragment d’ARN que apareix en un grup de cèl·lules del tumor amb característiques peculiars i que no dona lloc a cap proteïna, motiu pel qual se l’havia considerat ARN escombraria. Ara, però, saben que aquest fragment té una funció clau en la regulació del que succeeix al nucli de les cèl·lules tumorals. Aquest estudi evidencia la gran importància d’algunes zones no codificants de l’ADN, que poden ser claus per a la regulació d’aquelles que sí que codifiquen per proteïnes.
A banda del paper de l’epigenètica en càncer, la jornada va abordar també la recerca en altres malalties, amb la participació dels investigadors convidats Olivier Cuvier de la Universitat de Tolosa i José Carlos Reyes del CABIMER de Sevilla.
La jornada va estar organitzada per la Secció de Cromatina i Epigenètica de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, en col·laboració amb el Barcelona Chromatin Club (BCC). |
|