Societats filials

La Societat Catalana d’Economia premia, per unanimitat, la recerca sobre desigualtat de gènere de Libertad González.
Aborda preguntes complicades de respondre, perquè depenen de múltiples factors, i perquè toquen el moll de l’os de la societat moderna. El seu blog diu que «Nada es gratis», i la seva trajectòria acadèmica demostra per què la fertilitat, el desenvolupament dels infants i les desigualtats de gènere s’han convertit en temes centrals de l’economia del treball. Durant l’acte, que l’acreditava com a guanyadora del Premi Taula de Canvi de la Societat Catalana d’Economia a l’IEC, Libertad González va insistir que estudiar aquests temes té «implicacions directes en el nostre benestar».
Elisenda Paluzie, que va obrir l’esdeveniment amb la lectura de l’acta d’atorgament del premi, va deixar clar que el nivell de les sis candidatures que hi concorrien era altíssim, però que la decisió del jurat havia estat unànime.
El treball de Libertad González ha estat publicat en revistes com ara l’American Economic Journal: Economic Policy, i ha estat reconeguda amb el premi ClosinGap a l’excel·lència professional en l’avenç sobre el coneixement econòmic en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats.
Amb una conferència en anglès, mitjançant la qual va repassar les seves publicacions, l’economista va posar de manifest que les polítiques públiques no sempre tenen el resultat que s’espera.
Sense anar més lluny, les dues setmanes de permís de paternitat que es van introduir a Espanya l’any 2007 van comportar una reducció significativa (60 %) de la fertilitat i un augment del 37 % de la probabilitat de divorci.
De la mateixa manera, les polítiques que subvencionen la cura dels infants a les guarderies tampoc no tenen un impacte significatiu en la bretxa salarial de gènere, que a Europa se situa al voltant del 30 %. Per què? «Perquè no canvien la decisió de qui ha d’encarregar-se dels infants dins de les llars», va dir la guardonada, que també col·labora amb l’organització Save the Children i amb l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua).
És aquesta bretxa, que es perllonga més enllà dels dos anys després d’haver tingut fills, la causa de la baixa fertilitat? Això és la pregunta del milió.
En qualsevol cas, és un repte majúscul, va insistir González, perquè té implicacions directes en la força de treball i, per tant, en la capacitat productiva de l’economia. Ara bé, «no tinc clar que la solució sigui convèncer les dones que tinguin més fills», va confessar l’economista per respondre a una pregunta del públic, força participatiu.
El que és segur, va dir citant la també economista Marianne Bertrand, és que «una major igualtat de gènere en l’accés al mercat laboral pot millorar el creixement econòmic».