Societats filials
La catedràtica de química física de la Universitat de Girona Sílvia Osuna va destacar l’impacte d’AlphaFold2 i les aplicacions de la predicció computacional en la investigació de les proteïnes. La conferència es va impartir en el marc de la celebració anual de la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC, en què també es van lliurar els diplomes als nous doctors en química durant el curs 2023-2024.
Enguany, la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia ha atorgat el Premi Nobel de Química 2024 a tres científics: a David Baker «pel disseny de proteïnes amb computació» i conjuntament a Demis Hassabis i John Jumper «per la predicció de l’estructura de les proteïnes mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial».
Per commemorar aquest guardó, el proppassat dijous 12 de desembre, la Sala Prat de la Riba va acollir la ponència Predicció computacional, revolució real: mètodes per al disseny i la predicció estructural de proteïnes, a càrrec de Sílvia Osuna, catedràtica de química física de la Universitat de Girona.
Osuna va dedicar la seva intervenció a explicar els avenços més recents en el camp del disseny de proteïnes, amb un èmfasi especial en la utilització del model d’intel·ligència artificial AlphaFold2. Amb aquesta tecnologia, el britànic Demis Hassabis i l’estatunidenc John Jumper han aconseguit predir l’estructura tridimensional de gairebé totes les proteïnes identificades fins a la data, partint de la seqüència d’aminoàcids que conforma la seva cadena. Aquestes llarguíssimes cadenes es pleguen en formes molt complexes, que determinen la funció i l’activitat biològica de les proteïnes, i «predir aquestes estructures era un repte pendent de la ciència des dels anys setanta», va emfatitzar la investigadora.
L’impacte d’aquest descobriment és doble: d’una banda, «l’AlphaFold2 prediu l’estructura de les proteïnes amb una elevada precisió» i, d’altra banda, la rapidesa, ja que «permet el disseny computacional de proteïnes en qüestió de segons, un procés que abans es demorava anys».
L’acte es va cloure amb el lliurament de diplomes als investigadors i investigadores que han obtingut el doctorat en algun àmbit de la química durant el curs 2023-2024.