Societats filials

Torna a les notícies
«Jo volia un vers i l’he pres»: l’IEC lliura els premis als millors centons elaborats amb versos de Joan Salvat-Papasseit

Joves de secundària i batxillerat de disset centres han participat en el concurs literari amb què s’homenatja el poeta en el centenari de la seva mort.

«Jo us invito, poetes, a què sigueu futurs, és a dir, immortals. A què canteu avui com el dia d’avui. Que no mideu els versos ni els compteu amb els dits ni els cobreu amb diners. Vivim sempre de nou. El demà és més bell sempre que el passat. I si voleu rimar, podeu rimar: però sigueu Poetes, Poetes amb majúscula: altius, valents, heroics i sobretot sincers». El poeta Joan Salvat-Papasseit escrivia aquestes línies a Contra els poetes amb minúscula. Primer manifest futurista català el juliol de 1920.

Enguany fa cent anys de la mort d’aquest poeta avantguardista i per a valorar la seva obra, l’IEC ha estat l’escenari del lliurament de premis del concurs «Jo volia un vers i l’he pres». L’Institut d’Estudis Catalans, la Institució de les Lletres Catalanes, el Col·lectiu Pere Quart, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Societat Catalana de Llengua i Literatura han organitzat conjuntament l’activitat. El certament ha guardonat els millors centons (composicions poètiques confegides amb versos manllevats d’altres poemes) que estudiants de secundària i batxillerat han elaborat amb versos de Salvat-Papasseit. La participació ha estat molt satisfactòria: s’han presentat vuitanta-quatre centons de disset centres provinents d’onze municipis.

La creació literària com a via per a aprofundir sobre el poeta

«Ell va ser un autor jove; per a mi, és el poeta de l’esperança», ha compartit la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré.

«Res no és mesquí ni cap hora és isarda, ni és fosca la ventura de la nit. I la rosada és clara que el sol surt i s’ullprèn i té delit del bany: que s’emmiralla el llit de tota cosa feta». Cabré ha recitat aquests versos que, a parer seu, «representen aquesta esperança característica de Salvat-Papasseit i que vosaltres també representeu», referint-se al públic estudiantil.

Descobrir l’obra del poeta a través de la creació literària: aquest ha estat l’objectiu darrere de l’organització d’aquesta activitat. La degana de la Institució de les Lletres Catalanes, Maria Mercè Roca, ha afirmat que hem de mantenir vius els autors i destacat el caràcter juganer de la jornada, més enllà de la competició pels premis.

Però els alumnes no han estat els únics que han experimentat amb els versos de l’escriptor de El poema de la rosa als llavis. El cantautor Cesk Freixas ha sorprès l’audiència amb tres actuacions musicals per videoconferència d’uns textos de Salvat-Papasseit. «L’estel d’un esguard i el d’una senyera, la guerra i l’amar: la sal de la terra...», ha cantat Freixas acompanyat de la seva guitarra. A l’adaptació melòdica del poema Divisa, l’ha seguit Mester d’amor, per finalment acabar amb el poema El somni.

El primer premi ha estat per a Ikerne Lozano, Daniela Cepero i Sara Guerín, alumnes de l’Institut Eugeni Xammar de l’Ametlla del Vallès, i per a la professora Clàudia Mateo. Daniel Casals, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, els ha entregat el guardó.

L’Institut Escola Industrial de Sabadell ha guanyat la plata. L’equip format pels estudiants Tyron Gomez, Roc Plana i Julen Lunar, i la docent Anna Hernández Valls, han rebut el mèrit de mans de Màrius Serra, membre de la Secció Filològica de l’IEC i conductor de l’acte.

Finalment, el tercer reconeixement ha anat destinat al grup conformat per Pol Sàez, David Gorena, David Bujalance i Martí Guitart, i al seu mestre Jordi Llavina, de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, que han acceptat el diploma entregat per la presidenta de l’IEC. Guitart ha compartit amb l’auditori que el seu equip va fer una llista dels versos que més els van agradar i que el repte va ser donar-li una forma coherent i atractiva. 

«La lectura possibilita la creació d’una personalitat rica», ha conclòs Màrius Serra, i ha convidat el jovent a interessar-se per la literatura perquè l’estudi d’autors com Salvat-Papasseit «és una aventura que heu de recórrer cadascú de vosaltres».