Societats filials

Torna a les notícies
«Cajalidades», un reconeixement a l’esperit i el llegat del neurocientífic Santiago Ramón y Cajal

L’IEC acollirà diverses activitats per a divulgar el llegat humà, científic i artístic del reconegut neurocientífic. Les propostes inclouen l’exposició «Cajal: ciència i art», dues conferències sobre la seva herència, un espectacle familiar i uns tallers que ens apropen la figura d’un dels fundadors de la neurociència moderna.

Santiago Ramón y Cajal no necessita presentació. És una de les grans figures de la ciència universal i, durant el mes de novembre, l’IEC acollirà diferents actes oberts al públic per a divulgar la seva obra i despertar en el públic la curiositat i la fascinació per la natura i l’experimentació científica.

Exposició «Cajal: ciència i art»

Del 6 de novembre al 4 de desembre, l’Institut d’Estudis Catalans acollirà l’exposició «Cajal: ciència i art», organitzada per la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, l’Instituto Cajal i el CSIC. La mostra inclou còpies d’alta qualitat del Diploma Nobel i de la Medalla del Premi Nobel originals concedits a Cajal l’any 1906, així com de la Medalla Helmholtz, atorgada a Cajal per la Royal Acadèmia de Ciències de Berlín (1905). L’exposició també inclou una selecció de facsímils de dibuixos científics de Cajal i de preparacions histològiques que van ser clau per a proposar la seva doctrina neuronal i la llei de la polarització dinàmica neuronal.

L’horari de visita és de dilluns a dijous de 8 h a 20 h i els divendres de 8 a 18 h.

Per a més informació, consulteu l'agenda de l'IEC:

La Barcelona de Cajal

On anava Cajal en el seu temps lliure quan vivia a Barcelona? Quins llocs freqüentava? Els anys que Santiago Ramón y Cajal va viure a Barcelona (1887-1892) són considerats per ell mateix com els anys més prolífics de la seva carrera investigadora, però poc sabem dels indrets per on passava.

El 6 de novembre, de 18.30 h a 20 h, l’IEC acollirà la conferència La Barcelona de Cajal. Accediu a la informació completa aquí.

«Estrelles al cap»: espectacles i tallers per a infants

Els infants també estan convidats a endinsar-se en el món de Santiago Ramón y Cajal. La Societat Catalana de Biologia ofereix un ventall d’activitats per al públic d’entre vuit i dotze anys. Destaquen un espectacle realitzat per Sandra Rossi que repassa la infantesa del científic i les seves dues grans passions: l’art i la ciència i uns tallers on els més petits utilitzaran un microscopi, obtindran pigments de diferents elements naturals i aprendran sobre la fotografia. En aquest taller experimentaran amb una cambra obscura per estudiar el procés de revelatge de fotografies.

Les activitats es duran a terme el 10 de novembre d’11 h a 13.30 h a l’IEC.

Ruta «Santiago Ramón y Cajal a Barcelona (1887-1892)»

Santiago Ramón y Cajal arriba a Barcelona l’any 1887. Un trasllat de càtedra el porta a qüestionar-se la seva propera destinació: Barcelona.

Aquesta ruta ens permet conèixer els cinc anys providencials en la carrera científica de Santiago Ramón y Cajal a través dels seus domicilis, feines i ambicions. Un recorregut per la història de Barcelona en els anys de l’explosió urbanística de Cerdà i del primer reconeixement internacional, l’Exposició Universal de 1888. Un passeig a peu des del Raval fins a l’Eixample que ens permet explicar la ciutat amb ulls nous.

La passejada serà el 16 de novembre d’11.30 a 13.30 h pels carrers del centre de Barcelona.

El llegat de Cajal

El 4 de desembre, de 18.30 h a 20.30 h, tindrà lloc la jornada El llegat de Cajal. S’emetrà el documental Lluitant en minoria, una mirada a la malaltia minoritària neurodegenerativa de Lafora i hi haurà una conferència i una taula rodona, en què diversos especialistes parlaran sobre l’herència que ens deixa Cajal.

Imatges cedides pel Legado Cajal i per l'Instituto Cajal (CSIC)