Societats filials

Torna a les notícies
Montserrat: la perseverança espiritual i cultural

Els Amics de l’Art Romànic (AAR) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) celebren el Mil·lenari de Montserrat amb un cicle de conferències sobre la seva història, patrimoni artístic i musical, i la seva influència en la llengua i societat.

El monestir de Montserrat, que va ser fundat l’any 1025 per l’abat Oliba de Ripoll en un entorn amb unes formes geològiques úniques, és quelcom més que un punt de referència per a pelegrins. És una font d’inspiració per a artistes, escriptors i músics i un símbol de la resistència i la perseverança del poble català en moments de dificultat.

El monestir compta amb una biblioteca que atresora manuscrits i documents antics de gran valor històric, així com una col·lecció artística amb obres de pintors reconeguts com El Greco, Caravaggio i Picasso. A aquest patrimoni cultural se suma l’Escolania de Montserrat, una de les més antigues d’Europa, famosa per les seves interpretacions musicals de gran qualitat.

Enguany, se celebra el Mil·lenari de Montserrat per a posar en relleu la seva importància com a centre espiritual, cultural i social al llarg dels segles i reflexionar sobre la seva contribució a la identitat catalana.

Els Amics de l’Art Romànic i l’Institut d’Estudis Catalans se sumen a aquesta celebració amb un cicle de conferències que reflexionaran sobre les diferents èpoques per les quals ha passat el monestir i la influència que han tingut en els escenaris arquitectònics i ornaments que ofereix, així com el seu impacte en la llengua i la societat.

El cicle s’inaugurà el 24 de febrer amb una reflexió del doctor Josep M. Gregori, catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre el Llibre Vermell de Montserrat (1399), un còdex únic de grans dimensions que es conserva a la biblioteca de l’Abadia de Montserrat i que conté la primera anotació coreogràfica de la qual es té notícia al món, a més d’un recull de cants i danses de pelegrins de procedències diverses.

A partir del 10 de març i al llarg de diversos dilluns, diferents experts desgranaran les particularitats del monestir als segles del romànic i a l’època gòtica, així com les peculiaritats dels ornaments litúrgics de l’Abat Benet de Tocco o les característiques del català preliterari conservat als fons de l’arxiu i la biblioteca de l’abadia. Les conferències es tancaran el 2 de juny amb un concert de música montserratina a càrrec del Cor de Cambra de Palautordera.

Totes les conferències tindran lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, al carrer del Carme, 47, de Barcelona, i són d’accés gratuït.

PROGRAMA

Dilluns 24 de febrer, 19 h

Inauguració del cicle de conferències dedicat al Mil·lenari de Montserrat

«Reflexions entorn d’un còdex únic: el Llibre Vermell de Montserrat», a càrrec del doctor Josep M. Gregori, Universitat Autònoma de Barcelona.

Dilluns 10 de març, 19 h

«Montserrat als segles del romànic: pelegrins i escenaris arquitectònics», a càrrec de la doctora Francesca Español, Universitat de Barcelona i AAR.

Dilluns 24 de març, 19 h

«De reis, abats i priors. El monestir de Montserrat a l’època gòtica», a càrrec del doctor Joan Valero, AAR.

Dilluns 7 d’abril, 19 h

«Benet de Tocco, abat de Montserrat, bisbe de Vic, de Girona i de Lleida. Ornaments litúrgics seus conservats a Vic», a càrrec de Rosa M. Martín i Ros, AAR.

Dilluns, 12 de maig, 19 h

«El català preliterari i l’aportació dels fons de l’arxiu i la biblioteca de l’abadia de Montserrat», a càrrec del doctor Jesús Alturo, Universitat Autònoma de Barcelona.

Dilluns 2 de juny, 19 h

Concert de música montserratina, a càrrec del Cor de Cambra de Palautordera.