Equip de recerca:
Maria Eugenia Caddeddu (Consiglio Nazionale della Richerche, Istituto per il Lessico Intellettuale Europeo e Storia delle Idee, Roma)
Anamaria Oliva (Consiglio Nazionale della Richerche, Istituto di Storia della Europa Mediterranea, Roma)
Hermenegildo Fernandes (Universidade de Lisboa)
Herminia Vilar (Universidade de Evora)
|
Síntesi
El projecte pretén esbrinar la funció de les ciutats com a articuladores de la societat a la Mediterrània al llarg de la història. Per això se centra en sis línies: ciutat i articulació política i territorial; morfologia urbana i identitat social; mobilitat i desplaçament de persones; dinàmiques econòmiques; relaciones culturals, religioses i diplomàtiques; recursos energètics i canvi climàtic.
La Union Académique Internationale (UAI), en la darrera assemblea celebrada a Tokyo el novembre de 2017, va aprovar la tasca realitzada per l’IEC i li va renovar la coordinació del projecte internacional: “Les villes méditerranéennes: les facteurs de développement. Analyse diachronique, transversale et multudisciplinaire” (UAI 2015-85).
El projecte analitzarà les ciutats mediterrànies com a eix conductor del desenvolupament de manera diacrònica i centrat en l’eix tercer del projecte de la UAI: “Mobilitat i desplaçament de persones”. S’analitzarà la funció de les ciutats mediterrànies en atreure població; assumir, assimilar o expel·lir immigració; i propiciar o canalitzar fluxos de població.
Sincronitzant les diverses fonts (documentació, arqueologia, literatura i representacions artístiques) s’analitzaran de manera diacrònica els punts següents:
- Factors que propicien la mobilitat i desplaçament de persones (economia, demografia...)
- Factors que afecten la integració o el rebuig de la població (valors socials, economia...)
- Relacions entre desplaçament, religió, cultura i ideologia
- Incidència, en els desplaçaments de població, dels eixos nord-sud est-oest
- Incidència del desplaçament de població en les morfologies urbanes
- Afectació de les capitalitats regionals pels desplaçaments de població
- Ciutats i regulació del desplaçament de població.
El caràcter diacrònic i interdisciplinari amb què s’investigaran els punts permetrà innovar mitjançant una visió conjunta i una perspectiva històrica que enriquirà el coneixement i facilitarà nous enfocaments per a problemes actuals. S’establiran vies de contacte, per analitzar les dades de la recerca i buscar una rendibilitat social, amb institucions relacionades, com sobretot l’Institut Europeu de la Mediterrània i MedCities.
Paraules clau
Ciutat, Mediterrani, Societat, Espai, Mobilitat de persones
Antecedents
El projecte s’emmarca en el projecte UAI “Les villes méditerranéennes. Les facteurs de développement. Analyse diachronique, transversaleet multidiciplinaire”. Es parteix, formalment, de la gran trobada científica efectuada a la seu de l’IEC el novembre de 2011, en torn a “Les villes méditerranéennes. Civilisation et développement”. Projecte UAI-85.
És la continuació del projecte PUAI2015-SABATE: “Les ciutats mediterrànies. Els factors de desenvolupament i de progrés: ciutats i articulació territorial.”
Resultats
Creació pàgina web http://meditowns.recerca.iec.cat
Publicacions
Flocel Sabat, “Barcelona, the Building of a Medieval Capital”, A: Viator, 48/1 (2017) p. 87-120.
|