Línia de recerca
1.- Àmbits de recerca sectorial:
1.1. Estudi arqueològic, que inclou:
a) intervencions en restes de ciutats antigues i medievals.
b) prospeccions en determinades zones regionals, d’acord a diferents nivells de relació amb la capitalitat urbana.
1.2. Anàlisi del territori mitjançant programari Ledar i estudi GIS. Les dades documentals seran tractades cartogràficament mitjançant programaris punters en el treball arqueològic i topogràfic, a fi que els sistemes cartogràfics esdevinguin no sols vies d’exposició de continguts sinó eines de recerca. L’anàlisi de les dades processades seran objecte d’un posterior estudi interactiu.
1.3. Estudi de la història de l’art des de la perspectiva de la transmissió de models a nivell regional, amb especial atenció a l’adaptació regional dels principals corrents artístics, tot precisant així procedències i filiacions.
1.4. Estudi dels corrents culturals i la seva difusió i incidència regional, a partir de la documentació i manuscrits. Es valoraran vies de transmissió, de filiació i de retroalimentació de continguts.
1.5. Estudi de la difusió de les idees i formes religioses a nivell regional, a partir de l’anàlisi documental, amb atenció tant a les formulacions teològiques i transmissió de les idees i el pensament religiós en els seves diferents formes; com als sistemes organitzatius i d’estructuració institucional.
1.6. Estudi de la relació social, polític i institucional entre municipi i regió a partir de la documentació. De manera força exhaustiva s’analitzarà documentació cancelleresca, municipal, processal, eclesiàstica i notarial, a fi de precisar els diferents nivells de relació i vincle entre grups dirigents urbans i l’espai rural circumdant. Es prestarà atenció als dos vessants: les relacions socials, de caire econòmic, contractual, etc...; i les institucionals. Aquest doble vessant té tot l’interès per analitzar no sols ambdues vies d’aproximació sinó precisar la relació mútua entre la realitat social i les fórmules institucionals.
2.- Àmbit de comparació diacrònica i establiment d’una evolució a partir de sincronitzar les dades de l’apartat anterior. Es precisarà el recorregut diacrònic a fi d’escatir si el recorregut és lineal, si presenta diferents comportaments i, en definitiva, quines són les petges traspassades secularment.
3.- Àmbit de comparació regional, a partir de sincronitzar les dades dels dos apartats anteriors. Essent la Mediterrània l’objecte d’estudi, es fa imprescindible que les recerques precedents condueixin a una reflexió per tal d’escatir la gradació efectiva d’acord a les diferents realitats socials, culturals i geogràfiques.
4.- Establiment de conclusions que recullin les particularitats i l’evolució global.
El projecte de recerca combina la recerca de diversos investigadors arreu de la Mediterrània.