Estudi de la incidència dels canvis en la geografia humana i física sobre els parlars autòctons al territori del piemont pirinenc central, incloses les zones de frontera politicoadministrativa entre Catalunya i Aragó. Estudi de la transformació dels grups socials implicats, investigació toponímica i estudi dialectològic i sociolingüístic que permeti analitzar la dinàmica dels dialectes de frontera/transició. Inventari del dialecte d’una generació a punt de desaparèixer.
Un cop adquirida la metodologia en els projectes anteriors, hom pretén estendre la recerca a la resta del territori conformat per la regió de Ponent, l’Alt Pirineu i el sector septentrional de la Franja (àrea d’influència de Lleida), amb atenció especial a les comarques del Pallars Jussà i l’Alt Urgell (zona fronterera amb Andorra).
A més de l’interès estricte d’un projecte de patrimoni que preveu l’establiment de les bases per a una recerca teòrica posterior, hom pretén interactuar amb les diferents administracions implicades (l’aragonesa inclosa i, si fos el cas, també l’andorrana) i els centres territorials de gestió cultural (instituts i centres d’estudis), tot implicant-los estratègicament en l’activitat de la seu de Lleida de l’IEC.
Com a objectius generals:
- Inventari del patrimoni lingüístic (inclòs etnolingüística i de cultura oral)
- Valoració de la incidència del procés de despoblació
- Valoració de la incidència de la construcció de pantans, alteracions en la xarxa de comunicacions i indústria del lleure
- Valoració de la incidència de la frontera política entre comarques, comunitats autònomes i estats.
Abstract
Presentation of hypotheses related to the processes of Language replacement and undialectalization, and the level of impact on territorial development.
Identification and classification of features of diferent spoken dialects (according to criteria dialectology, lingüístic, geographical and sociolinguistic), taking as its starting point the collected materials, audio and text interviews with respective transcripts.