Secció de Filosofia i Ciències Socials

La pseudociència en el sector editorial (2010-2014): anàlisi del discurs pseudocientífic i la seva presència a les biblioteques dels Països Catalans

Col·laboradors: 

Felipe Alonso Marcos (UPF, GRECC i OCC)
Eudald Escribà Sales (UPF, GRECC  i OCC)
 
Síntesi

La comunicació de la ciència, un dels temes prioritaris de recerca en la Unió Europea, afronta un repte de considerables proporcions en tractar de donar resposta a la pseudociència, un contrari de la ciència. Un dels problemes als quals s’enfronta la societat actual és l’expansió de la pseudociència en tots els àmbits. La pseudociència, entesa d’una manera molt genèrica com a ‘falsa ciència’ o ‘allò que intenta semblar ciència tot i que no ho és’, comporta una sèrie de perills, sovint infravalorats, que afecten a tot el cos social. La pseudociència (a) desvirtua la ciència al fer-se passar per disciplina científica; (b) suposa un empobriment i un retrocés cultural; (c) en la seva majoria es tracte de casos de frau amb un propòsit deliberat de lucre; (d) juga amb l’esperança, la por, la incultura o la ingenuïtat de la gent; i (e) pot allunyar a alguns pacients de les teràpies convencionals per tractar malalties greus a canvi de promeses buides. 

A la societat actual trobem de manera simultània grans esforços per divulgar la ciència amb la presència d’un conjunt quasi il·limitat de pràctiques pseudocientífiques fortament arrelades. La pseudociència ha aconseguit, en el sentit més pervers del terme, evolucionar, i això li ha permès superar filtres i mecanismes de detecció fins aleshores impenetrables. 
 
El present projecte de recerca desitja estudiar amb profunditat un dels canals socioculturals que fomenten la inserció social de la pseudociència amb més èxit com són les publicacions editorials per tal d’analitzar les característiques principals del discurs pseudocientífic. L’anàlisi del discurs pseudocientífic pretén copsar quin tipus de promeses i cosmovisions ofereix als seus potencials usuaris, per tal d’entendre les principals raons d’aquest consum. 
 
A més d’analitzar el sector editorial català en funció de polítiques editorials, xifres de venda, i, principalment, anàlisi dels títols dedicats a temàtiques pseudocientífiques, el projecte sol·licitat analitzarà la presència d’aquests productes bibliogràfics a la xarxa de biblioteques públiques dels Països Catalans. La raó principal darrera aquest segon nivell d’anàlisi és el fet de que les biblioteques públiques constitueixen uns dels centres culturals més accessibles als ciutadans, i no només això, cada cop més s’han reconvertit en espais socials que mitjançant diversos actes reforcen els llaços veïnals. Aquestes característiques són més evidents als pobles, on el teixit social descansa en entitats i organismes similars. Si tenim en compte que les biblioteques públiques permeten un accés a productes culturals (llibres, música, pel·lícules) a totes les classes socials, és interessant copsar la inserció social de determinades pràctiques pseudocientífiques a través de les biblioteques públiques com a entitats culturals subvencionades i gestionades per part del govern i el consum que fan els usuaris d’aquests productes.
 
En aquest projecte, l'equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), pertanyents a l'Observatori de la Comunicació Científica (OCC) i al Grup de Recerca en Comunicació Científica (GRECC), busca explicar un dels canals més habituals on les pseudociències han aconseguit penetrar en la societat, així com estudiar quines estratègies, mètodes i discursos empren per fer-ho. Els esforços divulgatius de la ciència semblen no ser capaços de desemmascarar les pràctiques de la pseudociència, possiblement a causa del fet que operen en diferents nivells. Si bé la ciència pertany al terreny de la raó i el mètode, la segona pertany al camp de l'emoció i la creença.
 
Els objectius concrets de la recerca són: 
  • Analitzar el discurs pseudocientífic de les publicacions editorials dels Països Catalans. 
  • Analitzar el sector editorial català en funció de la seva política de publicació pseudocientífica. 
  • Analitzar les xifres de venda del sector editorial català en referència de la publicació pseudocientífica. 
  • Analitzar la presència de títols pseudocientífics a les biblioteques públiques dels Països Catalans, la seva categorització i el seu consum per part dels usuaris. 
  • Determinar la política d’adquisició de les biblioteques públiques.
  • Conèixer les percepcions del col·lectiu dels bibliotecaris dels Països Catalans sobre la pseudociència, la seva presència al catàleg de biblioteques públiques i el préstec d’aquests llibres. 
Els resultats de la recerca es publicaran en revistes indexades de l’especialitat i, si és possible, formaran part d’una monografia.
 
 
Abstract
The project focuses on the Catalan publishing area (2010-2014) of the Pseudoscience field and its presence in the Catalan public libraries. The main objective is to understand the reasons of readers to consume these type of books. Furthermore, the study will analyse the sales of pseudoscientific Catalan publications and it will determine the public libraries acquisition policies. The Observatori de la Comunicació Científica (OCC) and the Grup de Recerca en Comunicació Científica (GRECC) of the Universitat Pompeu Fabra (UPF) are the participants of this project.
 

 

Paraules clau

Periodisme, pseudociència, biblioteques, editorials

 

Inici del projecte

2015 -

 

Antecedents

Història de la divulgació científica 
Autor/a: Cortiñas Rovira, Sergi 
Data de l´edició: 2009 
ISBN: 978-84-92583-81-2

 

 

Resultats

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web


 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte