La idea parteix de la col·laboració de la UAB (Enric Pujol i Oscar Jané) i l'Institut Ramon Muntaner, en veure l'oportunitat i la necessitat de fer una tasca de recerca informativa i d'anàlisi sistemàtica arreu dels Països Catalans per obtenir una informació global i sòlida de tots aquells espais abandonats que, durant dècades, havien anat conservant múltiples dades de la vida quotidiana de la nostra societat.
Aquesta tasca, a més, suposaria l’oportunitat de col·laboració entre centres d’estudis locals, investigadors del territori i el món universitari.
Així, des de principis de 2019, s'ha realitzat el plantejament general del projecte, s'ha estructurat i s'han dut a terme sessions informatives. També s'han creat els grups territorials de treball per a una primera fase de recollida d'informació.
L'anàlisi detallada i comparativa entre territoris ajudarà a obtenir noves dades que permetran afrontar el despoblament a partir d'un coneixement sistemàtic de l'evolució territorial, de la realitat patrimonial del territori, etc.
Per al desenvolupament del projecte, s'ha estructurat un equip de treball pluridisciplinari amb l'objectiu d'analitzar el tema de manera transversal. des de l'arqueologia, la història, la geografia, l'arquitectura, l'antropologia, l'economia, el patrimoni, el turisme, la toponímia, etc.
Aquests coneixements, recollits mitjançant una metodologia específica, serviran en primera instància per a realitzar un inventari / catàleg dels pobles abandonats dels Països Catalans.
El projecte està vinculat directament amb el territori de parla catalana a través de l'acord de treball amb l'Institut Ramon Muntaner i de la Coordinadora de Centres de Parla Catalana, i una part del projecte I+D de la UAB, on figuren part dels membres de l'equip de recerca de la UAB (alguns també membres de secció o de filials de l'IEC).