Secció de Filosofia i Ciències Socials

Catàleg dels manuscrits de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona i de la Biblioteca de Sant Feliu de Girona /[Convocatòria IEC 2023]

Direcció

Jaume de Puig i Oliver
Institut d'Estudis Catalans -

Col·laboradors: 

Marta Lleopard i Xifre
 
Síntesi

El fons de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona disposava, inicialment, d’uns 375 manuscrits, però com a conseqüència del desenvolupament del programa, els responsables dels Arxius eclesiàstics de Girona han dut a terme una tasca suplementària de recerca de manuscrits en els seus fons i ara n’hi ha 416.
 
També es proposa l’objectiu de catalogar els mss. de la Biblioteca de Sant Feliu de Girona (1-46), tots medievals, un fons on predomina un grup consistent de mss. jurídics, a part dels mss. litúrgics i d’alguna raresa del segle XII. A diferència dels manuscrits de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona, on predominen els d’època moderna, els de la Biblioteca de Sant Feliu de Girona són pràcticament tots medievals, amb alguna incursió en el segle XVI.
 
A part de manuscrits medievals, el fons gironí és notable en manuscrits moderns de filosofia, teologia, dret i història, complementari dels de la mateixa naturalesa conservats a la Biblioteca de Catalunya, per exemple. Són manuscrits que aclareixen molts aspectes de la vida social i política catalana dels segles moderns. Els manuscrits de Filosofia, Teologia i Dret, amb un fons especial de manuscrits de Medicina dibuixen nòmines precises de professors de col·legis de jesuïtes o d’altres ordes religiosos i d’algunes de les universitats catalanes anteriors al Decret de Nova Planta i de la de Cervera. El catàleg ofereix una perspectiva sobre els docents de col·legis universitaris catalans dels segles moderns, la qualitat alta o baixa de l’ensenyament impartit i alguns testimonis fins ara desconeguts de la introducció de les idees científiques a la Catalunya moderna.

El catàleg pretén completar el catàleg MCEM-Manuscrits Catalans de l’Edat Moderna http://mcem.iec.cat, dirigit per la Dra. Eulàlia Duran, estimular la recerca en fons semblants d’altres localitats, i publicar-ne els resultats.

El fons gironí conté llibres que van pertànyer a Pujades, a Bastero, a Baldiri Reixach. Els manuscrits de Filosofia, Teologia i Dret dibuixen nòmines precises de professors de les universitats catalanes anteriors al Decret de Nova Planta i de la de Cervera. A través dels catàlegs de les obres que van deixar escrites, és possible de seguir el currículum dels intel·lectuals catalans d’aquests segles.

El projecte es podria continuar amb la catalogació d’altres fons de manuscrits de la ciutat de Girona:
- Biblioteca de l’Arxiu Capitular de Girona: 150 manuscrits
- Arxiu Diocesà de Girona: 50 manuscrits
- Biblioteca Pública de Girona: 100 manuscrits

 

Abstract
 
The project consists of cataloguing the manuscripts of the Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona. The documentary collection of this library contains about 350 medieval and modern manuscripts in the fields of theology, law and history. These manuscripts clarify many aspects of social and political life of the Catalan modern centuries. The catalogue aims to complete the catalogue MCEM-Manuscrits Catalans de l’Edat Moderna (http://mcem.iec.cat), led by Dr. Eulàlia Duran, and to promote the research of similar documentary collections. The project could continue with cataloguing other documentary collections of Girona city such as the ones that have the Biblioteca de l’Arxiu Capitular de Girona (150 manuscripts), the Arxiu Diocesà de Girona (50 manuscripts) and the Biblioteca Pública de Girona (100 manuscripts).

 

Paraules clau

Descripció de manuscrits, Filosofia moderna, Teologia moderna, ciència jurídica moderna, Ensenyament superior a Catalunya en època moderna.

 

Inici del projecte

2012 -

 

Antecedents

 

Resultats

Catalogació de 85 manuscrits.

 

Publicacions

Jaume de Puig i Oliver, Catàleg dels manuscrits de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona. Vol II. Mss. 51-100. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. 2020. Treballs de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, 51.
 
Jaume de Puig i Oliver. Catàleg dels manuscrits de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona. Volum I, Manuscrits 1-50. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2016. Treballs de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, 49.
 
 
Articles
 
Jaume de Puig i Oliver, «Catàleg dels manuscrits de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona. Vol II. Mss. 51-100». Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. (2017-2019)  A: Arxiu de Textos Catalans Antics, , 32, p.7-459
 
Jaume de Puig i Oliver, «Catàleg dels manuscrits de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona. Vol I. Mss. 1-50». Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. (2014-2016) A: Arxiu de Textos Catalans Antics, 31, p. 7-531.
 
Jaume de Puig i Oliver, «Notes sobre la repressió filipista a la diòcesi de Girona». A: AIEG, LIV, 2014, pp. 199-244.
 
Jaume de Puig i Oliver, «Fragments annalístics del ms. 11 de la Biblioteca Diocesana del Seminari de Girona». A: AIEG, LII, 2012, pp. 161-205.

 

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web

Amb el suport de
Diputació de Girona
 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte