Torna a les notícies
Albert Rossich guanya el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats
Secció: Història arqueologia
04/04/2025

El jurat ha reconegut l’obra Del naixement del teatre modern al neoclassicisme (segles XVI-XVIII), de l’escriptor i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

El doctor en filologia catalana i escriptor Albert Rossich ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or en l’àmbit de la Recerca (Humanitats) pel llibre Del naixement del teatre modern al neoclassicisme (segles XVI-XVIII), editat per l’Institut del Teatre i Edicions de la Universitat de Barcelona. El lliurament del guardó s’ha fet aquest dimecres 2 d’abril al migdia a l’Espai Endesa de Barcelona.

Instituït l’any 1967, el Premi Crítica Serra d’Or distingeix obres en els àmbits de la literatura i l’assaig, la recerca, les arts escèniques i la literatura infantil i juvenil publicades l’any anterior.

En aquesta edició, s’ha reconegut el segon volum de la col·lecció «Història de les Arts Escèniques Catalanes», en el qual Rossich ofereix una síntesi de l’activitat teatral i espectacular desenvolupada al llarg de l’edat moderna a les terres de parla catalana. «En aquest volum s’estudia un fenomen que és excepcional en la història de la literatura universal, que és el naixement d’un gènere, des d’obres embrionàries representades en espais diferents fins a obres excepcionals en teatres construïts expressament per fer les representacions», explica Rossich. Concretament, «s’estudia el paper de primer ordre que els Països Catalans van tenir en el desenvolupament del gènere teatral, tenint en compte l’aparició d’obres en les diverses llengües que concorren al territori: el català, el llatí i el castellà», afegeix l’autor.

Però no és només un llibre que estudia els textos literaris; Rossich explica que «en aquesta obra es parla de la construcció dels teatres, de la formació dels actors, de l’aparició de companyies, del desenvolupament de l’òpera i dels espectacles parateatrals».

Amb aquest volum, Rossich proposa superar el desconeixement que hi ha hagut sobre molts aspectes d’aquesta realitat, així com fer coincidir matèries que moltes vegades s’han tractat separadament: el teatre culte i el popular, les peces dramàtiques en diverses llengües, els textos i l’escenografia, la literatura i la música, els actors i els teatres, les companyies i el públic.

Albert Rossich és doctor en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona (UB) i en periodisme per la UAB. Des del 2014 és membre de l’Institut d’Estudis Catalans sota l’especialitat de literatura catalana de l’edat moderna i del segle XIX.

També en l’àmbit de la recerca, però en la modalitat de ciències, un altre membre de l’Institut d’Estudis Catalans ha resultat premiat. El físic i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC David Jou i Mirabent ha rebut el reconeixement pel llibre Una vida en deu equacions, editat per l’Institut.