Torna a les notícies
David Jou i Mirabent, guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en CIències
Secció: Ciències i tecnologia
02/04/2025

El físic i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC rep el reconeixement pel llibre Una vida en deu equacions, editat per l’Institut.

Avui, dia 2 d’abril, s’ha celebrat a Barcelona el lliurament dels Premis Crítica Serra d’Or 2024, en què el físic i assagista David Jou i Mirabent ha estat distingit amb el guardó en la categoria de recerca (ciències) pel seu llibre Una vida en deu equacions, publicat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

L’obra ofereix una autobiografia científica en què Jou reflexiona sobre què és la física i explora com es relacionen el rigor i la intuïció, la teoria i l’experimentació, així com els estudis de nanosistemes i de materials, o el paper de la termodinàmica en la cosmologia i en la física quàntica.

«He centrat aquest llibre en les deu equacions en les quals més he contribuït i que toquen tres grans temes: la formulació del segon principi per situacions molt allunyades de l’equilibri, processos ràpids o fluxos elevats; la formulació d’equacions de transport de matèria, energia i formació de sistemes físics que vagin des de sistemes normals macroscòpics fins a sistemes nanomètrics; i les relacions entre física quàntica i termodinàmica, en particular, quin paper juga la viscositat del buit quàntic en la cosmologia i el paper de la turbulència quàntica en la superfluïdesa», afirma.

«Hi ha poques memòries de científics, cosa que contribueix a una separació entre ciències i humanitats», reflexiona Jou. Conscient d’això, el científic es va proposar escriure unes memòries de la seva activitat científica al llarg de més de cinquanta anys. «Volia transmetre que en la ciència no influeix només la deducció, el rigor, l’observació, sinó també les emocions, la imaginació, els atzars o les trobades amb els col·legues. L’activitat científica està plena de vida», explica.

Jou, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC des de 1989, ha estat catedràtic de física de la matèria condensada a la Universitat Autònoma de Barcelona fins a la seva jubilació el 2018. Al llarg de la seva trajectòria, ha desenvolupat una extensa recerca en termodinàmica de processos irreversibles i ha publicat nombrosos llibres de física, entre els quals hi ha Introducció a la termodinàmica de processos biològics (1985), amb J. E. Llebot; Extended irreversible thermodynamics (1988) i Understanding non-equilibrium thermodynamics (2008), amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon (Premi Ciutat de Barcelona 1993), entre d’altres. També ha publicat una àmplia obra poètica en català amb títols com L’èxtasi i el càlcul (2002), L’huracà sobre els mapes (2004) i Poemes sobre ciència i fe (2013).

Amb aquest premi, David Jou suma un nou reconeixement a la seva trajectòria, que ja inclou guardons com la Medalla Narcís Monturiol (1990), el Premi Eduard Fontserè de l’IEC (1982), el Premio Rey Juan Carlos I (1986) i el Premi Quima Jaume (2015).

La seva obra premiada, Una vida en deu equacions, es pot consultar en línia a través d’aquest enllaç.

Les publicacions de David Jou estan disponibles a l’IEC Obert, així com la documentació relacionada amb la seva figura.

Albert Rossich, també membre de l’IEC, rep el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats

En l’àmbit de la recerca, un altre membre de l’Institut d’Estudis Catalans, aquest de la Secció Històrico-Arqueològica, també ha resultat premiat. L’obra Del naixement del teatre modern al neoclassicisme (segles XVI-XVIII) d’Albert Rossich li ha valgut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats.

En aquest volum, Rossich ofereix una síntesi de l’activitat teatral i espectacular desenvolupada al llarg de l’edat moderna a les terres de parla catalana. L’obra es proposa superar el desconeixement que hi ha hagut sobre molts aspectes d’aquesta realitat, així com fer coincidir matèries que moltes vegades s’han tractat separadament: el teatre culte i el popular, les peces dramàtiques en diverses llengües, els textos i l’escenografia, la literatura i la música, els actors i els teatres, les companyies i el públic.

Albert Rossich és doctor en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i en periodisme per la UAB. Des del 2014 és membre de l’Institut d’Estudis Catalans sota l’especialitat de literatura catalana de l’edat moderna i del segle XIX.