Torna a les notícies
Dones que canvien el món: l’IEC reconeix el talent femení i reivindica la igualtat en tots els àmbits del coneixement
Secció: General
10/03/2025

En l’acte, emmarcat en la commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones, es va homenatjar figures femenines que han destacat per les seves aportacions científiques i el seu esperit divulgador.

El passat divendres 7 de març, l’Institut d’Estudis Catalans va celebrar un acte en commemoració del Dia Internacional de les Dones. La jornada, que va tenir lloc a la seu de l’IEC, va estar marcada per la reivindicació de la igualtat de gènere en l’àmbit acadèmic i professional i pel reconeixement de dones amb una destacada trajectòria en la recerca. La presidenta de l’Institut, Teresa Cabré, va voler «fer explícit el compromís de la institució amb la igualtat i amb la lluita contra la invisibilització de les dones» i va subratllar la importància de l’aprovació del Pla d’Igualtat de l’IEC, perquè «les institucions hem de donar exemple». L’acte, conduït per Cristina Junyent, membre emèrita de la Societat Catalana de Biologia, va incloure l’estrena d’un documental sobre Creu Casas, el lliurament del Premi Creu Casas a la científica i divulgadora Mercè Piqueras i la representació de l’obra teatral Solitud a Stromboli.

Un documental per a reivindicar la figura de Creu Casas

L’acte va començar amb la projecció d’un documental dedicat a Creu Casas, la primera dona que va esdevenir membre de l’IEC, adscrita a la Secció de Ciències Biològiques.

Casas va estudiar farmàcia a la Universitat de Barcelona i va esdevenir una referent en l’estudi dels briòfits, les plantes terrestres que no tenen un autèntic teixit vascular. Malgrat les dificultats de l’època i les limitacions imposades a les dones en el món acadèmic, Casas va perseverar en la seva vocació científica i va fer la tesi doctoral sobre les molses i les hepàtiques, un camp poc explorat al nostre país i que va decantar la seva carrera cap als briòfits. L’any 1971 va ser nomenada catedràtica de botànica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la primera dona a obtenir el càrrec a tot l’Estat. Maria Corominas, vicepresidenta de l’IEC, explica que «l’Institut d’Estudis Catalans va patrocinar, finançar o cofinançar una sèrie de publicacions seves sobre la flora dels briòfits als Països Catalans i de la cartografia de briòfits a la península Ibèrica, Balears, Illes Canàries, Madeira i les Açores, i això és una herència que és consultable per la resta d’investigadors», i que es pot trobar a l’IEC Obert.

L’audiovisual també va comptar amb les intervencions de destacats experts com Xavier Duran, periodista científic, Montserrat Brugués, doctora i professora honorària de la UAB, i Roser Guàrdia, conservadora de la UAB.

 

En reconeixement de la seva trajectòria, l’any 2017 l’IEC va crear el Premi Creu Casas. Dones per canviar el món. Aquest guardó s’atorga anualment per donar visibilitat i suport a les dones que han destacat en l’àmbit tecnològic i, des de l’any 2024, també en les ciències i humanitats, així com a projectes que fomenten el lideratge femení. 

Mercè Piqueras rep el Premi Creu Casas: «Puc ser un exemple per a aquelles dones que volen reincorporar-se després d’haver-se dedicat a la família»

En el marc de l’acte, es va lliurar el Premi Creu Casas. Enguany, la guardonada va ser Mercè Piqueras, una destacada divulgadora científica amb una trajectòria de més de tres dècades. Piqueras ha treballat per promoure la ciència en català i fer-la accessible a la societat, amb contribucions en revistes especialitzades i mitjans de comunicació. La presidenta, Teresa Cabré, va lliurar-li el premi, mentre que la vicepresidenta Maria Corominas va fer entrega de la menció honorífica a Encarna Rozada, en representació de Laura Ferrer, per la seva tasca en la divulgació de la relació entre les matemàtiques i la música.

Ruben Permuy, president de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia i antic secretari científic de l’IEC, i Carme Chica, traductora d’obres de comunicació científica van destacar «la passió i el rigor amb què fa divulgació científica, posant el focus en la connexió entre ciència i societat i en la seva defensa en l’ús i la promoció de la llengua catalana com a llengua vehicular d’aquest àmbit».

En el seu discurs, Piqueras va destacar la importància de fer visibles les dones que han estat històricament ignorades i va exposar el biaix de gènere existent en espais de coneixement en línia com la Viquipèdia. També va animar les dones que, després de finalitzar els seus estudis, es van dedicar a la cura de la família però que desitgen tornar a fer recerca: «Jo vaig poder i, per tant, crec que puc ser un exemple per a les dones que no saben com reincorporar-se; és possible».

El concepte d’autoria, a debat: l’obra Solitud a Stromboli

L’acte va culminar amb la representació de l’obra Solitud a Stromboli, una proposta teatral dirigida per Imma Colomer, que estableix un diàleg entre la novel·la Solitud de Víctor Català i la pel·lícula Stromboli de Roberto Rossellini. La doctora Nella Simari, interpretada per Fina Rius, intenta demostrar la influència capital i no reconeguda que Català va exercir sobre el cineasta italià en la seva obra mestra. Ara bé, a mesura que avança la seva ponència, es fa patent un desafiament més personal: tornar a obrir ferides del passat des de la mirada del present. «Quin dirien que és el pecat mortal del món acadèmic?», pregunta al públic assistent. La resposta, el plagi. «Si prens les idees a algú, prens part del seu pensament i part de la seva ànima», va reflexionar.

Amb aquesta jornada, l’Institut d’Estudis Catalans va voler reafirmar el seu compromís amb la igualtat de gènere i la necessitat de continuar lluitant per fer visibles les dones en totes les disciplines.