Notícies i actualitat

En l’acte destacaran el lliurament del Premi Creu Casas a la científica i divulgadora Mercè Piqueras, l’estrena d’un audiovisual sobre la primera dona membre de l’IEC i la representació de l’obra teatral Solitud a Stromboli.
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) celebra, com cada any, la commemoració del Dia Internacional de les Dones, a fi de fer visible el seu compromís amb la igualtat. Enguany, l’acte de commemoració tindrà lloc a la seu de l’IEC el 7 de març a les 17 h, i il·lustrarà la contribució de les dones en l’àmbit acadèmic, científic i artístic a partir de tres moments centrals: l’entrega del Premi Creu Casas. Dones per canviar el món a Mercè Piqueras per la seva trajectòria com a divulgadora científica i promotora del català com a llengua vehicular de la ciència; la projecció d’un audiovisual sobre la botànica Creu Casas i Sicart, primera dona a ingressar com a membre de l’IEC, i la representació de l’obra Solitud a Stromboli, un monòleg sobre la novel·la de Víctor Català i l’emblemàtica pel·lícula de Roberto Rossellini.
L’acte s’iniciarà amb la benvinguda institucional de la presidenta de l’Institut, Teresa Cabré, i serà conduït per Cristina Junyent, membre de la Societat Catalana de Biologia.
L’IEC estrena un audiovisual sobre Creu Casas, la primera dona que va ingressar com a membre a la institució
Creu Casas i Sicart va ser nomenada membre de la Secció de Ciències Biològiques el 1978 i, per primer cop des de la seva fundació, una dona va formar part de l’Institut. Es va especialitzar en criptogàmia i briologia i, per recordar la seva persona i trajectòria, l’IEC projectarà un documental sobre la seva figura a l’acte commemoratiu del 8M.
Mercè Piqueras, Premi Creu Casas 2025 per la seva trajectòria i dedicació a la divulgació de les ciències en català i a la visibilització de les dones en el món científic
Mercè Piqueras i Carrasco (Barcelona, 1944) s’erigeix en figura destacada de l’àmbit de la comunicació científica a Catalunya. Llicenciada en biologia, ha aprofundit en temes com l’origen de la vida, la teoria de Gaia o l’ecologia global. Els seus esforços per a fomentar la igualtat de gènere en l’àmbit científic i la visibilitat de les dones en la ciència s’evidencien amb la publicació d’obres com Les dones en la ciència: una història necessària i en la divulgació de la figura i obra de científiques destacades com Rachel Carson i Lynn Margulis.
També ha promogut la defensa de la llengua catalana en el marc de la comunicació científica: «Amb el català es pot parlar de tot, també de ciència».
Per aquests motius, enguany la vicepresidenta de l’IEC, Maria Corominas, entregarà el guardó a Piqueras a la Sala Prat de la Riba, i després la guardonada s’adreçarà al públic assistent.
A continuació, parlaran de la figura de la biòloga Ruben Permuy, president de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), Ricard Guerrero, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, i Carmen Chica, de la Societat Catalana de Microbiologia.
També es reconeixerà la tasca de Laura Farré amb una menció d’honor.
Solitud a Stromboli i la influència de Víctor Català a la pel·lícula Stromboli
Quina connexió va existir entre la novel·la Solitud, de Caterina Albert i Paradís, més coneguda pel pseudònim Víctor Català, i l’emblemàtica pel·lícula Stromboli, del cineasta italià Roberto Rossellini?
A les 18 h, la Sala Pere i Joan Coromines acollirà la representació teatral Solitud a Stromboli, en què l’actriu Fina Rius encarna la doctora Nela Simari, una experta distingida en el camp de la literatura comparada, a qui se li planteja un repte important: demostrar la influència capital i no reconeguda que Català va exercir sobre el cineasta italià amb la seva obra mestra.