Notícies i actualitat

L’IEC ha recordat la figura de l’humanista i exdirector de la UNESCO en un acte amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa. «Sempre va promoure l’ús ètic de la ciència i de la tecnologia», ha afirmat.
L’Institut d’Estudis Catalans va acollir un homenatge pòstum al professor i humanista Federico Mayor Zaragoza dijous passat. Destacades personalitats del món acadèmic, cultural i polític es van reunir a la Sala Prat de la Riba de l’IEC per recordar el seu llegat en la defensa de l’educació i dels drets humans. Hi van assistir el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior del Govern, Jaume Duch, el diputat Carles Campuzano i els rectors de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, i de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès.
La trobada commemorativa es va iniciar amb la interpretació d’un poema de Mayor Zaragoza a càrrec de l’actriu Pepa López i el músic Sicus Carbonell. Seguidament, la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va donar la benvinguda als assistents i va destacar les fites professionals del científic: «una persona que és catedràtic de bioquímica amb vint-i-nou anys, ministre d’Educació i Ciència amb quaranta-set anys, entre 1981 i 1982, i director general de la UNESCO amb cinquanta-tres anys, entre 1987 i 1999, té, sens dubte, una trajectòria impressionant». Mayor Zaragoza va ser membre de la Secció de Ciències Biològiques, en la qual va ingressar el 1997.
A continuació, la Fundació Impulsa Talentum va emetre un homenatge audiovisual. En aquest vídeo, Mayor Zaragoza afirmava que «si vols la pau, prepara el talent», perquè «la creativitat és essencial: els éssers humans capaços de crear són la nostra esperança».
Un dels convidats destacats de l’acte va ser Garry Jacobs, president de la World Academy of Art and Science, que va mencionar l’enfocament humanista de Mayor Zaragoza: «Tenia un enfocament centrat en l’ésser humà, un que hem implementat a l’Acadèmia des que es va fundar el 1960». Durant la seva intervenció va recordar una conversa amb Mayor Zaragoza: «ja fa deu anys, quan parlàvem d’educació, estàvem d’acord que no es tractava de formar experts en massa, sinó éssers humans íntegres».
En la taula rodona posterior, diverses personalitats van destacar el compromís del professor amb el diàleg, la democràcia i el progrés social. El president de la Fundació Impulsa Talentum, Bru Recolons, el va descriure com una persona «amb una personalitat esperançadora i defensora del diàleg», mentre que Eduard Vallory, president de CATESCO, va subratllar l’aposta de Mayor Zaragoza pel multilateralisme i les institucions internacionals i la seva contribució en la creació de l’European Research Council. Per la seva banda, Maria Eugènia Gay, tinenta d’Alcaldia de l’Àrea de Drets Socials, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, es va referir a Federico Mayor Zaragoza com un «defensor del progrés».
També va prendre la paraula Josep-Eladi Baños, president de la Xarxa Vives d’Universitats. «Ell defensava que l’educació era una eina poderosa per a transformar la societat i que només coneixent els errors del passat podem evitar-los en un futur», va dir.
La cloenda oficial va anar a càrrec del president de la Generalitat, Salvador Illa, qui va remarcar que: «en un món on s’imposa la força, Mayor Zaragoza va entendre que la pau era l’entesa entre els pobles». El cap de l’Executiu català també ha posat el focus en la democratització de les noves tecnologies. «Ell sempre va defensar l’ús ètic de la tecnologia; el progrés ha d’anar alineat amb els valors democràtics i no supeditat als interessos econòmics».
L’acte va concloure amb un emotiu vídeo en què Mayor Zaragoza recitava el poema Cant espiritual de Joan Maragall. «Si el món ja és tan formós, Senyor, si es mira amb la pau vostra a dintre de l’ull nostre, què més ens podeu dar en una altra vida?», recitava un Mayor Zaragoza somrient.