Torna a les notícies
L’IEC presenta el projecte Corpus de la Llengua de Signes Catalana (LSC)
Secció: Llengua
05/02/2025

És un projecte pioner que documenta l’estat actual de la LSC gràcies a un extens recull de mostres signades enregistrades de diversos perfils de la comunitat signant i que permet avançar cap a l’estandardització de la LSC.

L’Institut d’Estudis Catalans presentarà el projecte Corpus de la Llengua de Signes Catalana (LSC) el pròxim 10 de febrer de 2025, a les 16 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de la seva seu.

L’acte comptarà amb les intervencions de Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Gemma Rigau, membre de la Secció Filològica de l’IEC; Albert R. Casellas, president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), i F. Xavier Vila, conseller de Política Lingüística.

Què és el projecte Corpus de l’LSC?

El Corpus de la Llengua de Signes Catalana és una iniciativa pionera que té com a objectiu documentar l’estat actual de la llengua de signes catalana a través d’un recull ampli i representatiu de diferents tipus de discurs signat. En aquest corpus, s’han enregistrat mostres de diferents grups d’edat, gènere i zones geogràfiques per tal de reflectir les variacions lingüístiques generacionals i regionals.

Aquest projecte, iniciat el 2012, busca preservar la LSC com a patrimoni lingüístic i social, així com establir les bases per a la seva estandardització. Els materials recopilats estan destinats a ser una eina clau per a la recerca teòrica i per al desenvolupament de recursos pràctics, com diccionaris o programaris de traducció automàtica.

La LSC: una llengua de 25.000 signants

La llengua de signes catalana (LSC) és la llengua natural de la comunitat sorda signant de Catalunya i Menorca, amb una gramàtica i lèxic propis. L’any 2010 s’estimava en uns 25.000 signants, entre persones sordes i oients, segons la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).

També el 2010 es va aprovar la Llei 17/2010, del 3 de juny, de la llengua de signes catalana, que designa l’Institut d’Estudis Catalans com a institució acadèmica que determina les normes lingüístiques de la LSC i que n’impulsa la recerca i la sistematització. Va ser així com els projectes de Corpus de l’LSC i de Base de Dades Lèxica van arrencar a l’IEC el 2012.