Torna a les notícies
Neix el cicle Diàlegs, un espai cofundat per l’IEC, per a reflexionar i debatre sobre els grans reptes del present
Secció: General
25/10/2024

Se celebraran tres sessions dedicades a la llengua, l’envelliment i la salut els dies 30 d’octubre i 11 i 26 de novembre. L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Universitat de Lleida (UdL), el diari Segre i l’Orfeó Lleidatà impulsen aquesta iniciativa en què experts de prestigi abordaran els temes que marquen l’agenda nacional i internacional.

L’acadèmia, la cultura i la comunicació es donen la mà al cicle Diàlegs, un projecte conjunt de l’IEC, la UdL, el diari Segre i l’Orfeó Lleidatà, amb l’objectiu de crear un nou espai de divulgació, reflexió i debat amb grans experts.

En aquesta primera edició s’organitzaran tres sessions destinades a la supervivència de la llengua catalana, les fronteres de l’envelliment i el futur de la salut. Tots els actes són oberts a la ciutadania i tindran lloc a l’Espai Orfeó, a Lleida.

Primera sessió: «La llengua. Com salvem el català?»

Què podem fer per evitar la residualització de la llengua catalana? Quin paper han de jugar les administracions? I el món educatiu? I els mitjans de comunicació?

A la primera ponència del cicle Diàlegs, Sebastià Alzamora, escriptor i membre de l’IEC, i Montserrat Casanovas, directora de l’Institut de Llengües de la Universitat de Lleida (UdL), debatran sobre el prestigi i l’ús social del català. Moderarà el debat Anna Sàez, directora del diari Segre.

L’acte serà el dia 30 d’octubre a les 19 h. Es pot fer la inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

Segona sessió: «L’envelliment. Fins on és possible i raonable allargar la vida humana?»

Els avenços en la medicina, la genètica i els implants artificials estan trencant les barreres de la longevitat humana. Quines són les noves fronteres de l’envelliment? 

Manel Esteller, metge, investigador i membre de l’IEC, reflexionarà sobre la pressió estètica sobre la vellesa amb Fidel Molina-Luque, catedràtic de sociologia de la UdL. La conversa serà moderada per Glòria Farré, sotsdirectora del diari Segre el pròxim 11 de novembre a les 19 h.

Les persones que vulguin assistir-hi, s’hi hauran d’inscriure prèviament mitjançant aquest enllaç.

Tercera sessió: «La salut. Quina serà la pròxima pandèmia?»

La seguretat sanitària, juntament amb la crisi ambiental, és un dels grans reptes de la humanitat. Quant trigarà a arribar la pròxima pandèmia? Hi estem preparats —mèdicament, socialment i políticament—o ja hem oblidat les lliçons del coronavirus?

A aquestes incògnites donaran resposta Clara Prats, física i investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de l’IEC, i Teresa Hernández Jover, cap del Servei de Promoció de la Salut de la Subdirecció de Lleida, Alt Pirineu i Aran i professora de la UdL, el dimarts 26 de novembre a les 19 h. Anna Gómez, sotsdirectora del diari Segre, moderarà aquesta darrera ponència.

L’assistència serà lliure, però cal fer la inscripció prèviament.

D'esquerra a dreta: Xavier Quinquillà. director executiu de la Fundació Orfeó Lleidatà, Anna Sàez, directora del Diari Segre, M. Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, Ramon Sistac, delegat territorial de l’IEC a Lleida.

Ahir es va presentar aquesta iniciativa conjunta a l'Espai Orfeó. La notícia del diari Segre es pot consultar aquí.