Torna a les notícies
Miquel Canals, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, rep el Premi Nacional de Recerca 2024
Secció: Ciències i tecnologia
18/10/2024

El catedràtic i expert en geociències marines ha estat guardonat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en la modalitat Alejandro Malaspina «per la prolífica i polifacètica trajectòria científica en l’àmbit de les ciències marines».

Miquel Canals i Artigas (Torà, 1957) ha estat un dels experts distingits amb el Premi Nacional de Recerca 2024, un reconeixement a aquells investigadors que han destacat per la trajectòria i rellevància internacional en les àrees de recerca respectives.

El rep en la modalitat Alejandro Malaspina, en l’àrea de ciències i tecnologies dels recursos naturals, per la seva àmplia trajectòria professional i «pel reconeixement nacional i internacional per les seves contribucions pioneres en l’estudi de la biogeoquímica i els impactes antròpics en el medi marí».

Canals és director de la Càtedra UB d’Economia Blava Sostenible. Va ser fundador i primer director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà i del grup de recerca consolidat de Geociències Marines d’aquesta universitat.

La seva investigació està focalitzada en els efectes de la dinàmica oceanogràfica sobre l’ecosistema marí, la transferència del senyal del canvi global cap a l’oceà profund i els impactes antropogènics sobre el medi marí, entre altres temes.

Va ser director de recerca associat del Centre Nacional de la Recerca Científica de França (CNRS), membre del Comitè Científic de l’Institut Francès de Recerca per a l’Explotació del Mar (IFREMER) i expert avaluador per a la Comissió Europea (CE), l'European Science Foundation (ESF), la National Science Foundation (NSF) i agències de finançament de la recerca de diversos països.

A l’acte de lliurament dels premis, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha posat en relleu que els premis «es consideren el reconeixement més important arreu de l’Estat en el camp de la investigació científica».