Torna a les notícies
La Universitat de Barcelona, el MAC i l'IEC homenatgen la figura de Pere Bosch Gimpera en el cinquantenari de la seva mort
Secció: General
17/10/2024

Tres actes institucionals recorden la trajectòria acadèmica, política i museística del destacat arqueòleg, rector universitari i polític català, amb la col·laboració de diverses institucions.

El proper 25 d’octubre de 2024, la Universitat de Barcelona (UB), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i l'Institut d’Estudis Catalans (IEC) iniciaran una sèrie d’actes institucionals en commemoració del cinquantenari de la mort de Pere Bosch Gimpera (1891-1974), un dels arqueòlegs catalans més destacats del segle XX. Els actes comptaran amb la participació de destacades personalitats acadèmiques i polítiques, així com la presència especial de la besneta de Bosch Gimpera, Cecília Bosch, qui viatjarà expressament des de Mèxic per a l'ocasió. Els actes també compten amb la col·laboració de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, el Memorial Democràtic i la Fundació Bosch Gimpera de la UB.

Pere Bosch Gimpera, Josep Colominas i Francesc Martorell a la “Casa Padellàs”. Font - Autor desconegut. Arxiu fotogràfic del MAC.

Font: Arxiu fotogràfic del MAC.

El primer acte es celebrarà el 25 d’octubre a les 12 h a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Joan Guàrdia, rector de la UB, inaugurarà l’homenatge, donarà pas a la intervenció de Josep M. Fullola, comissari de l’Any Bosch-Gimpera, seguit d’una glossa sobre Bosch Gimpera a càrrec de Francisco Gracia, catedràtic de prehistòria la UB i coautor, amb J.M. Fullola i F. Vilanova, de 58 anys i 7 dies. Correspondència de Pere Bosch Gimpera a Lluís Pericot (1919-1974) (Ed. UB, 2003). L’acte també comptarà amb la participació del rector de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), Leonardo Lomelí, via streaming, i de la consellera de Recerca i Universitats Núria Montserrat. La besneta de Bosch Gimpera, Cecília Bosch, assistirà a l'acte i visitarà la galeria de rectors, on es conserva el retrat del seu besavi, així com les seves insígnies acadèmiques.

El 7 de novembre, a les 19 h, el Museu d’Arqueologia de Catalunya inaugurarà l’exposició "El museu somiat. Bosch Gimpera i el MAC",una selecció de fotografies, documents i materials arqueològics conservats al museu, per conèixer i reconèixer la seva vida i la seva activitat acadèmica i museística. A més, es presentarà una placa commemorativa realitzada per l’artista Xavier Medina Campeny en memòria de Bosch Gimpera, qui fou el fundador i primer director del MAC.

Finalment, el 21 de novembre tindrà lloc la Jornada Bosch Gimpera: una visió polièdrica a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans. La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, inaugurarà aquesta jornada acadèmica que analitzarà des de múltiples perspectives la seva obra i trajectòria, amb intervencions destacades com les de Borja de Riquer, Josep M. Fullola, Oriol Dueñas, Francisco Gracia i Mari Carmen Serra Puche, deixeble de Bosch Gimpera a la UNAM, entre d’altres.

 
Pere Bosch Gimpera (1891-1974) va ser una figura cabdal de l'arqueologia i la vida acadèmica i política catalana del segle XX. Format acadèmicament a Alemanya, com a prehistoriador i arqueòleg va modernitzar la disciplina a Catalunya, se’l considera impulsor de l'Escola Catalana d'Arqueologia, va realitzar importants excavacions, i va ser el fundador i primer director del Museu d’Arqueologia de  Catalunya. Va ser rector de la Universitat de Barcelona (1933-1939), impulsant-ne l'autonomia i la modernització. Arran dels fets d'octubre de 1934, va ser destituït temporalment com a rector i empresonat breument. Com a conseller de Justícia de la Generalitat republicana (1937-1939), va treballar per mantenir l'ordre jurídic en temps de guerra. Després de la Guerra Civil, es va exiliar a Mèxic, on va desenvolupar una intensa activitat acadèmica com a professor a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i a l'Escuela Nacional de Antropología e Historia. Del 1948 al 1952 fou cap de la divisió de filosofia i humanitats de la UNESCO. A l'exili, va continuar la seva tasca com a intel·lectual i referent de la cultura catalana, va mantenir vius els seus vincles amb Catalunya i va participar també en iniciatives culturals i polítiques de la diàspora republicana.
 
Podeu trobar tota la informació relacionada amb l’Any Bosch Gimpera aquí.