Torna a les notícies
La riquesa dels dialectes del català, una reivindicació del festival Posa-hi tu l’accent
Secció: Llengua
02/10/2024

L’IEC ha col·laborat en l’activitat, que ha inclòs taules rodones, concerts i ponències a l’Espluga de Francolí

La llengua catalana és rica des de la singularitat de totes les formes que tenim de parlar-la i, en la seva diversitat dialectal, està plena de sorpreses. Durant tres dies, el Casal de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, ha posat l’accent en les variants dialectals de la llengua catalana amb el festival Posa-hi tu l’accent. L’objectiu dels organitzadors és oferir un espai que serveixi per a posar en comú, i alhora difondre, els estudis i les iniciatives que recullin paraules, deixos i expressions dels parlars d’arreu dels Països Catalans.

 
A les jornades, que s’han celebrat del 27 al 29 de setembre, s’ha inaugurat l’exposició de pòsters de l’Institut d’Estudis Catalans, obra del lingüista i dialectòleg Joan Veny, amb la presència del mateix autor. També hi ha participat Mercè Lorente, professora de la Universitat Pompeu Fabra i membre de la Secció Filològica de l’IEC, amb una ponència sobre les varietats dialectals dins del futur diccionari normatiu de la llengua catalana.
 
D’altra banda, Joan Peytaví, professor de la Universitat de Perpinyà, i Francesc Ballone, filòleg de l’Alguer, van protagonitzar ponències sobre la normativa del rossellonès i l’alguerès, respectivament. I Ramon Sistac, professor de la Universitat de Lleida, va participar en una taula rodona sobre les varietats dialectals i l’estàndard del català.
 
La iniciativa d’aquest festival neix arran del recull El penyic al perxe (2021), un llibre que retrata les característiques i les expressions del parlar del municipi de l’Espluga del Francolí. El fet de situar-se al bell mig de la zona de transició entre els dos grans dialectes del català, l’occidental i l’oriental, va animar el Casal de l’Espluga a fer créixer el projecte i ampliar-lo per tal de donar valor al conjunt de varietats dialectals de la llengua.
 
El projecte també compta amb la col·laboració de l’IEC i altres institucions com ara l’Institut Ramon Muntaner, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, La Musca - Edicions, Creacions i Difusió Cultural, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació Carulla, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
 
 

Font: posahitulaccent.cat