Torna a les notícies
Una mirada enrere abans d’encetar la nova temporada
Secció: General
30/08/2024

Els darrers mesos a l’Institut d’Estudis Catalans han sigut intensos. Per Sant Jordi vam celebrar la cerimònia de lliurament de premis, entre els quals trobem el Premi Prat de la Riba, que va recollir Raimon per ser un gran referent com a cantant i poeta i per defensar la llengua i la cultura en totes les circumstàncies. 

De fet, les seves declaracions sobre per què ha cantat sempre en català s’han fet virals a Instagram. Podeu recuperar-les a través d’aquest enllaç

Al maig vam presentar el Diccionari d’artistes catalans, valencians i balears, conjuntament amb el MNAC, que suposa un pas important en la tasca de recopilar i transmetre el coneixement del nostre patrimoni.
Al juny vam celebrar el dia de la nostra creació amb Prat de la Riba i Francesca Bonnemaison,  acompanyats de les màximes autoritats institucionals del país i el juliol ens va portar, com cada any, els clàssics concerts al claustre i la Nit de la Biologia. 
 
En aquest darrer acte es van lliurar els tradicionals premis de la Societat Catalana de Biologia, entre els quals destaca el de la trajectòria professional Leandre Cervera, concedit a la investigadora Anna Traveset, que va intervenir en directe des de l’Àrtic. 
 
Durant aquests grans esdeveniments, ens ha visitat la Filòloga de Guàrdia, molt coneguda a les xarxes socials. Ha aprofitat per recomanar les eines de l’IEC per a promoure l’ús de la llengua. 
 
També hem acollit sessions científiques com les de l’Exposoma, i trobades d’innovació com ELLIS, dedicades a la intel·ligència artificial. Hem organitzat conferències i debats amb el diari Ara, per exemple, sobre l’envelliment i la salut, però també sobre educació i patrimoni. 
 
També hem rebut acadèmics i persones rellevants de la cultura com el president de l’Obra Cultural Balear o el comissari de la llengua francesa del Quebec. 
 
A punt de començar un nou curs, us deixem un recull de fotografies perquè reviviu alguns d’aquests moments. Prepareu-vos que tornem amb molta energia. De moment, a la Diada gaudirem d’una conferència de la historiadora Marta Prevosti i el talent de la jove trompetista Alba Careta. 
 
Raimon recull el Premi Prat de la Riba 2024
 
L’Institut d’Estudis Catalans va reconèixer amb el seu principal guardó la trajectòria de Raimon i el seu compromís. La cerimònia de lliurament dels premis es va celebrar el dia 23 d’abril en un acte institucional presidit per la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, i l’aleshores consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyades per altres personalitats. Així ho explicàvem en aquest article
 
 
L’IEC i el MNAC presenten el Diccionari d’artistes catalans, valencians i balears
 
L’IEC i el MNAC van presentar al maig el Diccionari d’artistes catalans, valencians i balears. Un projecte fruit d’un conveni entre l’IEC i el MNAC i que suposa un pas important en la tasca de recopilar i transmetre el coneixement del nostre patrimoni artístic.
 
 
Els actors Míriam Alamany i Carles Martínez interpreten Francesca Bonnemaison i Enric Prat de la Riba per a celebrar el dia de la creació de l’IEC
 
Acompanyats de la música de Pau de Nut, els actors van protagonitzar una dramatització sorpresa per a recordar la Barcelona que va veure néixer l’Institut d’Estudis Catalans, el 18 de juny de 1907. L’acte de celebració del dia de la creació de l’IEC, conduït per la periodista Carolina Rosich, va comptar amb la presència i intervenció del president del Parlament, Josep Rull, així com dels presidents i presidentes de les quatre diputacions, i altres personalitats destacades.
 
 
La Filòloga de Guàrdia visita l’Institut d’Estudis Catalans per a presentar el nou web de la Secció Filològica
 
La Secció Filològica (SF) de l’Institut d’Estudis Catalans va encetar el mes de juliol amb la presentació del seu nou web, que ofereix als usuaris una plataforma renovada i enriquida amb moltes novetats. Ho va fer de la mà d’Aida Roca, coneguda com a Filòloga de Guàrdia a les xarxes socials, que protagonitza tres vídeos institucionals de la SF.
 
 
 
La soprano Míriam Trias i el pianista Robin Sansen estrenen el cicle Música al claustre de l’IEC
 
El primer concert per a veu i piano del cicle, celebrat el passat 4 de juliol, estava dedicat al músic català Marià Obiols, compositor representant del Romanticisme català. 
 
 
La Societat Catalana de Biologia celebra la novena edició de la Nit de la Biologia
 
Poc després, el dia 9 de juliol, el claustre de la Casa de Convalescència s’omplia d’experts i joves biòlegs per a celebrar una nova edició de la Nit de la Biologia. En l’acte es va fer entrega dels Premis SCB 2024, amb la conducció del biòleg i reporter Pere Renom i l’espectacle del geòleg i fotògraf Xavi Bou, que va presentar el projecte d’Ornitografies.
 
 
La Cobla Marinada, dirigida per Edmon Colomer, omple de música el claustre de la Casa de Convalescència
 
En el segon concert del cicle Música al claustre de l’IEC, l’agrupació va oferir una selecció d’obres des dels autors més clàssics, com Pau Casals o Juli Garreta, fins als més contemporanis, com Xavier Pagès-Corella.
 

 De Canendi Elegantia commemora el centenari del naixement de Josep Anselm Clavé (1824-1874)
 
Els assistents de l’últim concert del cicle Música al claustre de l’IEC van poder gaudir d’un recull d’obres de Josep Anselm Clavé, curosament seleccionades per a celebrar el centenari del seu naixement, l’any 1824. El concert va posar punt final a la tríada de concerts que van omplir de música les nits de juliol de l’IEC. 
 
 
L’IEC rep Benoît Dubreuil, comissari de la llengua francesa al Quebec
 
La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, el va rebre al despatx institucional, on van mantenir una conversa distesa i, posteriorment, Dubreuil va signar en el llibre d’honor. Podeu recuperar els detalls de la visita en aquest enllaç.