Torna a les notícies
Mor l’historiador de l’art Santiago Alcolea Blanch als setanta-tres anys
Secció: General
10/08/2024

La tasca del reconegut acadèmic i expert en patrimoni artístic deixa un extens llegat en historiografia de l’art català. 

El passat 10 d’agost va morir, a Barcelona, l’historiador de l’art Santiago Alcolea Blanch als setanta-tres anys, després d’una llarga batalla contra el càncer. Alcolea, nascut a Barcelona el 1951, va dedicar gran part de la seva vida a l’estudi i la divulgació de la història de l’art hispànic. Destaca especialment la seva recerca en l’àmbit del patrimoni artístic català i la seva dedicació a l’Institut Amatller d’Art Hispànic.

Alcolea Blanch va iniciar la seva formació a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en història de l’art. Va ser deixeble de Josep Gudiol, una figura clau en la història de l’art a Catalunya, i el va succeir en la direcció de l’Institut Amatller d’Art Hispànic, institució que es dedica a l’estudi i la conservació del patrimoni artístic. 

 
A més de la seva tasca a l’Institut Amatller d’Art Hispànic, Alcolea va ser professor a la Universitat de Barcelona, on va contribuir a la formació de noves generacions d’historiadors de l’art. També va dirigir l’Enciclopèdia Espasa en la seva secció d’art i va ser responsable de l’adaptació catalana del llibre d’història de l’art de Gudiol.
 
Alcolea Blanch va ser un gran especialista en figures com Marià Fortuny, de qui va estudiar la vida i obra amb profunditat, així com d’altres grans mestres de l’art hispànic com Francisco de Goya. 
 
A més de la seva tasca acadèmica, també va tenir un paper destacat en la restauració de la Casa Amatller de Barcelona, que avui és un dels edificis més emblemàtics del Modernisme català.
 
Santiago Alcolea Blanch deixa un llegat incommensurable en l’àmbit de la història de l’art, tant pel seu treball com a acadèmic, director d’institucions culturals i professor, com per la seva implicació en la conservació i divulgació del patrimoni artístic català.