Torna a les notícies
Josep Vallverdú i Gemma Rigau, membres de l’IEC, reben la Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats
Secció: Llengua
11/07/2024

Dos membres de l’IEC han estat guardonats amb la Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. Es tracta de l’escriptor Josep Vallverdú, a proposta de la Universitat de Lleida, i  la lingüista Gemma Rigau, a proposta de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’acte, que es va celebrar ahir a Barcelona —a la seu de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)—, va ser presidit pel president de la Xarxa Vives i rector de la UPC, Daniel Crespo, amb la intervenció del conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, i l’assistència de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré.  

Josep Vallverdú i Aixalà és escriptor, doctor en filologia catalana i professor de la Universitat de Lleida. Miquel Pueyo París, en va fer la laudatio, en què va destacar la llarga trajectòria literària de Vallverdú: és autor de més de dues-centes obres publicades. L’homenatge universitari a Vallverdú arriba, precisament, en la cloenda de l’Any Vallverdú, declarat el 2023 per la Generalitat de Catalunya.

És autor de llibres d’assaig (Catalans pel món), de relats curts (La festa i la ganyota) i de llibres sobre comarques (Els rius de Lleida), i s’ha dedicat també a la traducció. És especialment conegut en el camp de la literatura infantil i juvenil, en el qual ha conreat sobretot la novel·la (En Roc drapaire, Les aventures del rellotge, Saberut i Cua-verd, Gegants a Rocanegra, etc.), el teatre (La llegenda de Sant Jordi) i l’assaig de divulgació (Història de Lleida explicada als joves). La novel·la Rovelló ha estat traduïda a diverses llengües i ha originat una sèrie de televisió.
 
 
Gemma Rigau i Oliver, membre de l’IEC des del 2002, és doctora en filologia romànica per la Universitat de Barcelona i catedràtica honorària de filologia catalana de la UAB. La laudatio va ser a càrrec de Joan Mascaró, professor honorari del Departament de Filologia Catalana de la UAB.
Com a investigadora, destaquen les seves aportacions a la lingüística teòrica, que van des de la lingüística del discurs fins a la sintaxi oracional del català i les llengües romàniques. També s’ha centrat en l’anàlisi de la microvariació sintàctica en els parlars del català.