Torna a les notícies
La presidenta de l’IEC demana més suport a les institucions per a continuar la tasca que va iniciar Enric Prat de la Riba l’any 1907
Secció: General
18/06/2024

Avui l’Institut d’Estudis Catalans ha celebrat el seu 117è aniversari. El 18 de juny de 1907 es va fundar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), una iniciativa de la Diputació de Barcelona, amb Enric Prat de la Riba al capdavant. La presidenta Teresa Cabré, en la seva intervenció, ha agraït el paper decisiu de les diputacions i ha demanat més suport a les institucions per a continuar la tasca que va iniciar l’aleshores president de la Diputació de Barcelona.

«L’Institut d’Estudis Catalans va ser creat per a construir una nació. L’IEC és una “entitat acadèmica” singular per almenys tres motius: és de creació política estrictament catalana, és pluritemàtica i està al servei de la construcció d’un país amb la triple dedicació a la llengua, la investigació sobretot en temes de patrimoni, i l’assessorament» ha recordat Teresa Cabré, que ha demanat més implicació de les institucions en la tasca de l’IEC, atès que és un dels elements vertebradors de la societat catalana.

«Avui creem una institució rellevant per al país i que ens posarà a l’altura d’altres cultures europees. Tenim nombroses entitats i molt vives en el conjunt del país. Certament, Catalunya té una societat civil molt activa. Això no obstant, hem de modernitzar-nos i crear una entitat d’alta cultura, ben dotada i que pugui endreçar els diferents àmbits del coneixement i projectar-los internacionalment», ha afirmat Enric Prat de la Riba durant l’acte d’avui.

«A principis del segle passat, el moviment catalanista va esdevenir una realitat de masses que va ser capaç de conquerir espais de poder polític, com ho era la Diputació de Barcelona, gràcies al triomf de la Solidaritat Catalana el 1907», ha explicat Enric Pujol, historiador i membre de l’IEC. «La creació de l’IEC fou una de les primeres iniciatives de  la nova Diputació. S’inicià, d’aquesta manera, el que Joan Fuster va definir com a “període constituent” de la cultura catalana contemporània», ha afirmat Pujol.

A l’acte hi han assistit les presidentes i presidents de les quatre diputacions catalanes, institucions clau en la creació de l’IEC: Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona; Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, i Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; a més de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré.

També hi han estat presents el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; la consellera de la Presidència i vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i l’expresident de la Generalitat, José Montilla, entre altres autoritats. El disseny i l’escenografia de l’acte, conduït per la periodista Carolina Rosich, han traslladat el públic a principis del segle XX. Enric Prat de la Riba i Francesca Bonnemaison, interpretats per Carles Martínez i Míriam Alamany, han permès entendre alguns dels anhels d’aquella època.

L’acte també ha comptat amb el músic Pau de Nut, que ha fet una versió de La Santa Espina, que es va estrenar el 1907.