Notícies i actualitat
L’acte institucional es trasllada de la seu de l’IEC al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona La plaça del Pi serà l’escenari de jocs, tallers i un acte simbòlic
L’Ajuntament de Barcelona celebrarà, per primer cop, el Dia Internacional de les Matemàtiques el propvinent 14 de març amb una jornada organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), que té l’objectiu de fomentar vocacions científiques i ressaltar la importància de les matemàtiques en l’àmbit educatiu i també en la societat.
Es tracta d’una acció divulgativa que vol arribar al conjunt de la ciutadania i que implica a cinc instituts del districte de Ciutat Vella, que faran tallers matemàtics a diverses places; una acció simbòlica a la plaça del Pi, i l’acte institucional al Saló de Cent, al qual assistiran representants de les principals institucions i entitats relacionades amb les matemàtiques de Catalunya. A l’acte es valorarà el talent jove femení català, amb una figura rellevant a escala internacional com és la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés, que explicarà la seva trajectòria i l’aplicació de les matemàtiques en un àmbit com l’espai i la NASA.
Tenint en compte que el Dia Internacional de les Matemàtiques també es coneix com el Dia Pi, perquè la constant matemàtica π es pot arrodonir a 3,14, la plaça del Pi serà l’escenari simbòlic de la jornada.
Aquesta commemoració enllaça amb les iniciatives en l’àmbit internacional, des que el 2019 la UNESCO va aprovar la proclamació del 14 de març com el Dia Internacional de les Matemàtiques. En l’àmbit català i estatal, s’impulsa el foment de les matemàtiques, sobretot arran dels mals resultats evidenciats per l’informe PISA. També és una manera de visualitzar i refermar la capitalitat científica de Barcelona i el conjunt de projectes i iniciatives que s’impulsen a la ciutat per a fomentar l’economia del coneixement.
Acte simbòlic que convertirà la plaça del Pi en la plaça del nombre pi per un dia
Al migdia, a la mateixa plaça del Pi, hi haurà l’acte simbòlic de descoberta d’una placa amb el nombre pi. Comptarà amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i amb la intervenció de la matemàtica Núria Fagella i del matemàtic Enrique Gracián.
Es tracta d’un acte obert a tota la ciutadania que comptarà amb la participació de l’alumnat que prèviament haurà fet els tallers i en el qual també estan convidades entitats de Ciutat Vella, atès que el districte ha estat implicat en la seva organització.
Acte institucional amb la ponència de la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés
A la tarda, hi haurà l’acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, presidit per l’alcalde Jaume Collboni. L’acte comptarà amb la intervenció de la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, professora del Departament de Matemàtiques de la UPC i amb la ponència de la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés, que explicarà la seva trajectòria i l’aplicació de les matemàtiques en un àmbit com l’espai i la NASA.
Especialista en astrodinàmica al Goddard Space Flight Center de la NASA, Farrés ha estat una de les nou científiques catalanes participants en el Projecte Hypatia I, la primera missió de dones que ha simulat un viatge a Mart a través de l’estació anàloga Mars Research Desert Station (MDRS) al desert de Utah, als Estats Units.