Notícies i actualitat
L’exposició, titulada «El segell a la medalla. Homenatge a Ferran de Sagarra», es pot veure al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) del 3 al 17 de novembre. Commemora el centenari de la publicació del segon volum de Sigil·lografia catalana. Inventari, descripció i estudi dels segells de Catalunya, una obra fonamental de la historiografia del país signada per Ferran de Sagarra (1853-1939), membre de l’IEC.
La mostra també evidencia els punts en comú entre la numismàtica, la ciència que estudia, entre altres, les monedes i les medalles, i la sigil·lografia, la disciplina que estudia els segells, objectes que autentiquen els documents públics i privats a través de les èpoques. Totes dues matèries s’han ajudat sovint, ja que, com a mínim en l’època medieval, monedes i segells eren elaborats pels mateixos artistes, amb procediments molt similars. Aquest fet ha permès, per comparació, resoldre atribucions, identificar llinatges, determinar la cronologia de les peces o documentar la moneda municipal o l’eclesiàstica de diferents parròquies.
Les persones que visitin l’exposició podran veure un total de 157 peces —prestades per diferents particulars—, entre les quals hi ha publicacions, rèpliques d’empremtes de segells, guixos, medalles i altres materials. El comissari de la mostra, Rossend Casanova, oferirà dues visites guiades els dies 8 i 15 de novembre.
L’exposició, promoguda per la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’IEC, s’ha inaugurat uns pocs dies abans del col·loqui internacional La sigil·lografia a Catalunya i a l’Europa mediterrània. Estudis comparatius, que la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC celebrarà a l’Institut del 9 a l’11 de novembre. Aquest col·loqui se centrarà en la sigil·lografia medieval.