Notícies i actualitat
Dos dies després del 8 de Març, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha commemorat el Dia Internacional de les Dones amb l’Associació Diàlegs de Dona, una entitat del Raval dedicada a l’alfabetització i la socialització de les dones migrants. Al matí s’ha fet un esmorzar intercultural al claustre de la Casa de Convalescència, lloc que han pogut visitar totes les assistents.
La benvinguda de l’acte ha estat a càrrec de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, que ha posat l’èmfasi en el fet que l’entitat que representa és del barri: «L’Institut té la seu al Raval. És per això que volem crear complicitats amb les seves veïnes.» A continuació, Cabré ha posat a la disposició de les assistents diversos exemplars del llibre Petita història de Mercè Rodoreda. «Es tracta d’una història commovedora de migració amb la qual podreu accedir a una de les novel·listes catalanes més influents», ha manifestat.
Mercè Amor, coordinadora de Diàlegs de Dona, ha pres el relleu de Cabré amb el micròfon. Tal com ha afirmat, un dels objectius del col·lectiu és crear lligams entre les dones del barri: «Volem que les dones es coneguin bé entre elles, ens hem d’ajudar entre totes per viure conjuntament al mateix territori.» Per aquest motiu, l’entitat va impulsar el projecte «Som veïnes, som diverses... ens coneixem?». «No ens coneixem, i hem de fer-ho», ha declarat, ja que, tot i coincidir pel barri, les dones en saben poc les unes de les altres.
La presidenta de Diàlegs de Dona, Fàtima Ahmed, ha fet la darrera intervenció de l’acte, i ha agraït la iniciativa de l’IEC per a commemorar el Dia de la Dona: «Dies com el d’avui contribueixen al territori.» De fet, segons Ahmed, construir una memòria col·lectiva conjunta dels barris és un repte que té la societat. El discurs ha acabat amb una pregunta que s’ha plantejat a les assistents: «Som família?» Com a resposta s’ha obtingut un «sí» unànime i contundent.
Després dels parlaments, ha tingut lloc l’esmorzar intercultural, en el qual s’han vist plats tradicionals de diferents països, com el Marroc, l’Índia, Bangladesh, el Pakistan i Síria. L’àpat ha acabat amb una foto de grup de les assistents i, també, de les membres de la Comissió d’Igualtat de l’IEC, tot just minuts abans que comencés a caure una fina i tímida pluja al pati de la Casa de Convalescència i posés punt final a una jornada festiva, però, sobretot, de reivindicació.