Torna a les notícies
L’enginyeria verbal de Fabra i l’estudi científic del llenguatge centren la inauguració de la 23a Setmana de la Ciència
09/11/2018

La conversa Fabra, l’enginyeria verbal entre M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i catedràtica de lingüística i terminologia de la Universitat Pompeu Fabra, i Màrius Serra, membre de la Secció Filològica de l’IEC, escriptor i periodista, va obrir, el 8 de novembre, la 23a Setmana de la Ciència. L'acte d'inauguració, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l'Institut, va incloure la taula rodona L’estudi científic del llenguatge des de Fabra

M. Teresa Cabré i Màrius Serra van parlar sobre l'aportació cabdal de Fabra per a ordenar i redreçar la llengua catalana, per normativitzar-la i normalitzar-la. Un model de llengua, van dir, que encara és vigent, i amb el qual s'han de sentir representats tos els parlants dels territoris de llengua catalana. En la conversa també es va reivindicar la necessitat de cuidar la llengua i de fer-ne un ús correcte; es va constatar com afecten els contextos polítics a la seva evolució, i es va debatre sobre la classificació de les ciències en dures i toves.

La taula rodona posterior va acostar el públic a la dimensió científica del llenguatge. La recerca dels últims cinquanta anys mostra la facultat del llenguatge com una part de la biologia humana, a partir de l’anàlisi de les diferències entre el llenguatge humà i els llenguatges animals i artificials. Aquest enfocament científic ha fructificat i ha permès establir paral·lelismes entre la lingüística i altres disciplines, com ara la biologia, les matemàtiques, la física o la química.

L’acte inaugural va estar presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Rafael Marín, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), i Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya,

La 23a Setmana de la Ciència a Catalunya, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, se celebrarà del 9 al 18 de novembre i agrupa centenars d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu de Catalunya.

La Setmana de la Ciència té com a eix temàtic central la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels cent cinquanta anys del naixement del lingüista i gramàtic català. Les altres dues temàtiques conductores de la Setmana són, d’una banda, el patrimoni cultural, en commemoració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural; i, de l’altra, la figura del físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement.