Torna a les notícies
Es presenta el Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears, que recull cinquanta mil topònims actuals no urbans de les Balears
26/04/2017

Foto: UIB El 25 d'abril es va presentar a Palma el Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears (NOTIB), que presenta una llista molt extensa, tot i que, per ara, no exhaustiva, que arriba als cinquanta mil topònims actuals no urbans de les Illes Balears. El NOTIB és el resultat d’un projecte iniciat el 1999 pel membre de la Secció Filològica de l’Institut Joan Miralles, que aleshores era professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB). L’any 2003 es van implicar en el projecte Xavier Gomila, que va incloure al NOTIB els topònims menorquins i, l’any següent, Enric Ribes, que hi va incloure els d’Eivissa i Formentera. Des del 2014 el projecte està vinculat a l’IEC. El noms inclosos al NOTIB, que es poden consultar a l’espai web http://notib.recerca.iec.cat des d’avui mateix, van acompanyats d’una mostra de georeferència del topònim i l’enregistrament sonor.

El projecte s’ha realitzat gràcies al buidatge i l’anàlisi de cinc grans fonts escrites publicades: la Gran enciclopèdia de Mallorca, amb el mapa corresponent (1988-1999); el Corpus de toponímia de Mallorca, de Josep Mascaró Pasarius (1962-1967), amb el mapa general de Mallorca; Les Illes Balears, poble a poble, editada pel Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears (COFUC, 2007); el Nomenclàtor de la toponímia major de les Illes Balears, publicat també pel COFUC (2007), i el Mapa topogràfic de Mallorca (1990-1996).

Pel que fa a les fonts orals, les tasques de treball de camp van començar el 2009 i han continuat fins avui. El nombre d'informants per a totes les Illes Balears és de 547 persones. Gràcies a aquest treball de camp, es van poder verificar les llistes procedents de les fonts escrites i certificar-ne l’ús actual, així com incloure nous topònims en la publicació. Després d’aquesta primera fase, el recull va ser aprovat per la Comissió Tècnica d’Assessorament Lingüístic (CTAL) ―de què formen part Isidor Marí, Nicolau Dols i Aina Moll, membres de la Secció Filològica de l’IEC, i Cosme Aguiló, membre corresponent de la mateixa secció―, i la comissió delegada del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB.

Els objectius del projecte eren oferir una àmplia mostra de la toponímia actual no urbana de les Balears, actualitzar les dades toponímiques obtingudes aquests darrers anys arran dels grans projectes de recerca toponímica, orientar les persones usuàries dels topònims en els aspectes gràfics i formals d’acord amb la normativa ortogràfica i gramatical vigent, subministrar els materials pertinents a l’Administració i, sobretot, als geògrafs per a dur a terme el futur Nomenclàtor toponímic georeferenciat de les Illes Balears (NOTGIB), oferir als investigadors una base de dades suficientment representativa per a estudiar qualsevol aspecte relacionat amb la toponímia insular, i ajudar l’Administració en la tasca de retolació dels indrets toponímics amb la grafia i la forma degudes.

En la presentació del NOTIB van intervenir la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el rector de la UIB, Llorenç Huguet; la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré; el director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, Jaume Guiscafrè; el professor emèrit del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i director del projecte, Joan Miralles, i els filòlegs i col·laboradors del projecte, Xavier Gomila i Enric Ribes.