Notícies i actualitat
El rector de la UIB i Joan Veny / UIB El lingüista i dialectòleg Joan Veny (Campos, Mallorca, 1932), membre de la Secció Filològica i codirector de l’Atles lingüístic del domini català, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (UIB) el 10 d’octubre passat. Durant l’acte, Veny va pronunciar una lliçó magistral en què es va manifestar orgullós que gran part dels components del Departament de Filologia Catalana i Lingüística de la UIB, d’on va sorgir la proposta d’investir-lo doctor honoris causa, són deixebles seus de la Universitat de Barcelona. «Em plau subratllar que la llavor sembrada en aquesta institució ha donat els seus fruits, i d’això n’estic ben orgullós. És per a mi un plaer constatar que ells han estat i són peces medul·lars del prestigi d’aquesta Universitat, almanco pel que fa a la branca del català, que, no ho oblidem, és el nirvi, l’ossamenta, el pal de paller de la nostra identitat», va dir.
Llorenç Huguet, rector de la UIB, va obrir l’acte d’investidura i Pedro Grimalt, secretari general d’aquesta Universitat, va llegir l’acta de nomenament. El padrí del doctorand, Jaume Corbera, professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, va oferir el discurs d’investidura.
El filòleg català viu més conegut
Joan Veny és doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona i és membre de la Secció Filològica de l’IEC des del 1978. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua, i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística i etimologia, i ha participat en nombrosos congressos. És autor de llibres com Estudis de geolingüística catalana, Els parlars catalans, Introducció a la dialectologia catalana, Dialectologia filològica, Llengua i entorn natural i Petit atles lingüístic del domini català.
Director, amb Lídia Pons, de l’Atles lingüístic del domini català, és responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística. Ha estat president del Consell Supervisor del TERMCAT durant diversos anys (1990-1993 i 2002-2014); és president de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble) i de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic, i codirector de la revista Estudis Romànics. Entre les distincions que ha rebut destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004), el doctorat honoris causa per la Universitat de València (2008), la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2013) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2015).