Notícies i actualitat
La Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani (TIR-FOR), dins de la Unió Acadèmica Internacional, es reuneix cada dos anys, i enguany ho ha fet a Barcelona, a l’IEC. La seva comesa és impulsar el projecte del gran mapa de l’Imperi romà, que des dels anys vint del segle XX fins ara diferents països han anat publicant en paper. La novetat és que des del 2012 la Comissió va decidir passar al suport digital i publicar el mapa en obert, amb la qual cosa el projecte TIR-FOR està prenent unes perspectives completament innovadores.
En la sessió del 12 i 13 de maig de 2016 l’IEC va actuar d’amfitrió, ja que és un dels socis pioners del projecte, i, a més, la presidència de la Comissió TIR-FOR recau actualment en el representant de l’IEC, el professor Josep Guitart i Duran. Hi van assistir els membres d’Itàlia, Bèlgica, França, Romania, Hongria, Bulgària, Polònia i Grècia i els representants d’Àustria i Turquia com a observadors. Es va avançar en els acords i coneixement del projecte de digitalització de la TIR, per al qual, des de l’IEC, s’ha preparat una base de dades en línia, amb la qual es pot treballar des de tots els països. Es tracta, en definitiva, de la creació d’una base de dades amb tots els jaciments arqueològics romans destacats que en permet la representació cartogràfica, sempre partint d’una unificació de criteris i de l’aplicació d’una metodologia comuna. Les perspectives de recerca i de difusió que obre aquesta nova línia de treball són enormement enriquidores.
El dia 12 al matí, fora de la reunió oficial, es va desenvolupar una sessió tècnica en què els assistents dels diversos països que volen utilitzar la nova aplicació, o que ja ho han començat a fer, van poder practicar i explorar-ne el funcionament. A la tarda, es va reunir la Comissió i es van fer els informes preceptius del president i dels diferents països assistents, així com la discussió dels temes metodològics del treball en curs. El matí del dia 13 es va reservar per a un seguit d’exposicions i intercanvi d’experiències de projectes entorn de l’òrbita de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani o que poden contribuir a l’enriquiment d’aquest projecte, especialment centrades en el gir digital que està fent en els darrers anys.
Marta Prevosti, membre de la Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani