Torna a les notícies
Albert Cardona pronuncia el discurs d’ingrés com a membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC
Secció: Ciències biològiques
17/12/2024

L’investigador tarragoní presenta una ponència sobre el funcionament del cervell d’una larva de mosca i la seva aplicació científica.

Albert Cardona Torrens, cap de grup del Laboratori de Biologia Molecular del Consell de Recerca Mèdica a Cambridge i professor de neurobiologia a la Universitat de Cambridge, ha pronunciat el discurs d’ingrés com a membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En una ponència titulada Com és i com funciona el cervell d’una larva de mosca?, Cardona ha exposat els avenços científics que han permès completar, neurona a neurona, l’arquitectura cerebral d’aquest petit animal.

Aquest assoliment permet comprendre com funcionen en les mosques processos bàsics com la visió i l’olfacte, així com estudiar comportaments més sofisticats com la navegació o la presa de decisions. «Els animals percebem el món a través de les nostres neurones sensorials, que envien senyals al sistema nerviós central per analitzar-los i generar respostes motores que defineixen el comportament», ha explicat.

El científic ha subratllat la importància d’entendre com funcionen les xarxes neuronals mitjançant el mapatge dels circuits que conformen el cervell. En el cas de la larva de mosca, l’ús de tècniques avançades com la microscòpia electrònica ha permès cartografiar el seu cervell i associar l’activitat de cada neurona a respostes motores concretes. 

Cardona, nascut a Tarragona el 1979, compta amb una trajectòria acadèmica destacada. Llicenciat i doctorat en biologia per la Universitat de Barcelona, ha treballat en institucions com la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, l’Institut de Neuroinformàtica de Zúric i l’Institut Mèdic Howard Hughes. A més, és expert en connectòmica i la seva recerca se centra en el mapatge i la interpretació de circuits neuronals que abasten sistemes nerviosos complets.