Torna a les notícies
Isidor Marí Mayans, Premi Pompeu Fabra 2024 per la seva trajectòria professional
Secció: General
16/12/2024

El filòleg eivissenc i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha estat guardonat per la seva «excel·lent aportació» des d’institucions com l’IEC, el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Obra Cultural Balear o l’Institut d’Estudis Eivissencs.

La desena edició dels Premis Pompeu Fabra, de foment de l’acció de la societat civil en l’impuls del català, ha premiat Isidor Marí Mayans en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica. Marí, filòleg, sociolingüista i activista per la llengua, va començar la carrera acadèmica com a professor de la Facultat de Filosofia i Lletres de les Illes Balears, on va dirigir el Departament de Llengua i Literatura Catalanes i va intervenir directament en la incorporació del català al sistema educatiu de les Balears. Va compaginar la carrera acadèmica amb l’activisme lingüístic a través de l’Obra Cultural Balear, l’arrencada de l’escola Mata de Jonc o col·laborant amb l’Institut d’Estudis Eivissencs.

Del 1980 al 1996, va treballar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, com a cap del Servei d’Assessorament Lingüístic i com a subdirector general de Política Lingüística.

La seva vinculació amb l’Institut d’Estudis Catalans comença el 1989 amb el seu ingrés com a membre de la Secció Filològica. Dins de l’Institut va ocupar diversos càrrecs: va presidir la Secció Filològica del 2010 al 2014 i va dirigir l’Oficina d’Assessorament Lingüístic (2007-2015) i l’Oficina d’Estandardització (2015-2019).

Actualment, continua implicat en l’activisme lingüístic a través de Plataforma per la Llengua.

Els guardonats amb els Premis Pompeu Fabra 2024

A més d’Isidor Marí, el jurat dels premis ha distingit la companyia de teatre Dagoll Dagom i Edicions Camacuc, ex aequo en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana; la llibreria Drac Màgic en la categoria socioeconòmica; l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació en la categoria de comunicació i noves tecnologies; Míchel Sánchez, pel seu testimoni exemplar de normalitat a l’hora d’adaptar-se culturalment al seu entorn, amb l’adopció de la llengua i la cultura catalanes, i l’Associació Aire Nou de Bao i Isidre Pérez, ex aequo en la categoria de voluntariat lingüístic.

Enguany, el jurat dels Premis Pompeu Fabra ha estat format pel conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que ha presidit el jurat; el vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats, Josep Oriol Amat; el director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernández; la vicepresidenta de la Secció Filològica i representant de l’Institut d’Estudis Catalans, Mila Segarra; el secretari general de Política Lingüística, Joan Santanach; la gerenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Gemma Vázquez; la vicepresidenta segona de la Cambra de Comerç de Girona i representant del Consell General de Cambres de Catalunya, Lídia Vidal, i la responsable d’Assessorament Jurídic en Matèria de Política Lingüística, Mercè Almeida.