Notícies i actualitat
La V Jornada de la Funció de les Dades: «La funció de les dades en el canvi climàtic» va reunir experts en meteorologia, física i ciències ambientals per a reflexionar sobre com les dades poden ser utilitzades per a entendre i combatre els efectes de l’escalfament global.
En un context d’emergència climàtica, esfereeixen la impredictibilitat i la intensitat creixent dels fenòmens meteorològics. «Els models actuals es queden curts perquè han estat creats per a mesurar un clima que ja no tenim», explica Antonio Turiel, físic i investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
La V Jornada de la Funció de les Dades: «La funció de les dades en el canvi climàtic», organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques, l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial i la Societat Catalana d’Estadística, va ser un espai de debat sobre els reptes i les oportunitats que les noves tecnologies de dades poden aportar.
Turiel va centrar la seva intervenció en el paper de l’oceanografia per satèl·lit. «Els satèl·lits generen un volum ingent de dades diàries sobre la Terra», va afirmar. Però, segons l’investigador, és crucial saber què fer amb aquestes dades. «Dades sense estructura no són informació, sinó soroll», va afegir, fent èmfasi en la necessitat d’un nou paradigma que permeti obtenir coneixement directe de les dades, més enllà de les simulacions numèriques.
Roser Maneja, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), va posar de manifest la responsabilitat humana en la degradació del medi terrestre. «No estem destruint el planeta, sinó les condicions que el fan habitable per a nosaltres», va apuntar, destacant l’impacte antropogènic en els ecosistemes i els processos biogeoquímics. El canvi d’usos del sòl, l’alteració dels cicles naturals i la pèrdua de biodiversitat són algunes de les conseqüències que ja estem patint.
Els experts van coincidir que el futur del planeta depèn d’una major interacció entre disciplines i de la creació d’eines que permetin fer ús de les dades de manera integrada. El meteoròleg de TV3, Jofre Janué, va expressar la seva preocupació davant l’increment dels dies en què es registren temperatures de 40°, que «abans eren una excepció i ara es van convertint en una norma». Per la seva banda, Víctor Granda, membre de la unitat Ecosystem Modelling Facility (EMF) del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), va remarcar la importància de transformar dades en aplicacions pràctiques, accessibles no només a les administracions, sinó també a la ciutadania, per afrontar aquesta crisi global.