Notícies i actualitat
El 16 de novembre es va celebrar a l’IEC la desena conferència del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023, que organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), va impartir la conferència: «La revolució de New Space i els nanosatèl·lits: l’espai com a plataforma de serveis».
Ignasi Ribas va centrar la seva ponència en l’ús de petites plataformes, és a dir, de nanosatèl·lits per a oferir serveis a la ciutadania. Va exposar que «la Generalitat ha impulsat una estratègia des de l’any 2020 en la qual l’IEEC, entre altres institucions, rep recursos per tirar endavant aquests serveis».
Ribas també va destacar la importància dels nanosatèl·lits i va afirmar que «l’ús d’aquestes plataformes significarà una revolució, serà un nou mercat de bilions de dòlars, que farà una explosió en els pròxims anys». A més, va comentar que l’interès en l’espai ha sorgit per diversos factors com la dominància geopolítica i militar, «ara que ja tenim la Terra conquerida, la següent frontera que s’ha de conquerir és l’espai.
Aquest interès està lligat alhora al sentiment i l’orgull patriòtics, als imperialismes». Va afegir-hi també l’interès dels governs i les indústries per donar serveis i l’interès per la necessitat científica. Va afirmar que «des de l’espai es poden fer coses que no es poden fer des de la Terra».
Ribas, finalment, va destacar que «Catalunya és pionera a tirar endavant projectes organitzats en l’àmbit dels nanosatèl·lits, però, altres comunitats, com Galícia, les Illes Canàries, Andalusia i el País Basc, també duen a terme projectes semblants en l’entorn d’investigació acadèmica». D’altra banda, va concretar que «des de l’Estat s’han creat subvencions i crèdits a través dels fons Next Generation per a construir una estació de vuit nanosatèl·lits en col·laboració amb Portugal anomenada Constel·lació Atlàntica».
Ribas va concloure la conferència explicant que «hi ha protocols o suggeriments als quals s’han adherit certs països i empreses en el camp dels nanosatèl·lits, però no són obligatoris, cadascú fa el que vol, hi ha legislació però no hi ha ningú que faci complir-la».