Torna a les notícies
Intens debat entre Pujades i Domínguez sobre l’impacte en els humans de la genètica a la carta i la intel·ligència artificial
Secció: Ciències biològiques
25/10/2023

Dimarts 24 d’octubre va tenir lloc la cinquena sessió del Cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem», que pretén donar resposta a alguns dels grans reptes del present. En una Sala Pi i Sunyer plena a vessar, el debat va partir de la pregunta: «Anem cap a una nova espècie d’humans?». Martí Domínguez, biòleg, escriptor i membre de l’IEC i Cristina Pujades, catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra i membre de l’IEC van mantenir un intens debat, moderat per Ignasi Aragay, sobre l’impacte que pot arribar a tenir la genètica a la carta i la intel·ligència artificial (IA) en l’evolució de l’espècie humana.  

Pujades i Domínguez van debatre sobre aquesta qüestió i van argumentar des de posicions oposades. Per a Pujades, no ens hem de preocupar: el cervell humà és tan complex i té unes funcions que els robots no seran mai capaços d’emular. En canvi, Domínguez no va descartar que algun dia els robots arribin a adquirir alguna mena de consciència. Pujades va argumentar que això no li sembla possible. Sosté que ens substituiran en certes tasques assistencials com ara ajudar a les residències d’avis, però en la presa de decisions importants sempre caldrà la intervenció humana.
Pel que fa als grans avenços de la genètica, Domínguez va explicar la seva estada als Estats Units, a la zona de Boston, on va visitar els laboratoris de diferents empreses a l’avançada en biotecnologia. «Són empreses molt hermètiques i això fa pensar que desenvolupen tècniques fora de control», va dir. Pujades va respondre que les empreses tenen uns condicionants ètics i legals en el país en el qual actuen, tot i que «hi ha països com la Xina, en què el codi ètic és menys sever». Pujades també va subratllar que la gran part de la recerca punta es fa en centres públics. 
Una de les tècniques que es va esmentar és l’ectogènesi —la gestació d’un embrió fora de l’úter—, que ja és una realitat i obre la porta a una societat amb nadons millorats genèticament. Precisament, Martí Domínguez ha ambientat el seu darrer llibre Mater en una societat, en què la gestació es duu a terme fora del cos femení. 
 

El dimarts 28 de novembre, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC, tindrà lloc la sisena sessió del Cicle IEC-ARA, que portarà per títol Què menjarem en el futur?. Hi participaran Abel Mariné i Jordi Salas-Salvadó, nutricionistes i membres de l’IEC. Rosa Rodon, editora del suplement del diari Ara, serà la moderadora de l’acte. 

Enllaç al vídeo de l'acte