Torna a les notícies
El cicle Dijous de ciència i tecnologia aborda la creació de teixits humans al laboratori
Secció: Ciències i tecnologia
29/09/2023

El dijous 21 de setembre, Elena Martínez Fraiz, doctora en ciències físiques per la Universitat de Barcelona (UB) i directora del grup de recerca en enginyeria de teixits a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), va impartir la conferència «“Eines” per a construir teixits humans als laboratoris». L’acte, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es va fer a la sala Pere i Joan Coromines.

La conferenciant va explicar com treballen a l’IBEC per a crear teixits el més semblant possible als teixits humans: «El cas més realista seria el de la pell artificial, que es fa servir per a aplicacions clíniques, sobretot per a grans cremats». «El primer repte que se’ns planteja és trobar les cèl·lules adequades, que són diferents per a cada teixit, i pensar com funcionen en cada cas», va explicar. També va detallar el procés que segueixen per a crear el teixit: «Hem de replicar les cèl·lules de les quals partim i inserir-les dins del biomaterial que les envolta en el cos humà. A partir d’aquí, a través d’un procés de bioimpressió en 3D es poden crear formes tridimensionals que s’assemblen als òrgans i que es poden fer servir per a implants i altres aplicacions, com el desenvolupament de nous fàrmacs».

 

 

La doctora Martínez va referir-se al procés de creació de teixit cardíac amb les paraules següents: «Hem agafat cèl·lules de pell, que són fàcils d’obtenir amb una biòpsia, i les hem reprogramat perquè s’assemblin a les del cor. Hem aconseguit que bateguin i n’hem pogut fer un electrocardiograma. També hem pogut comprovar com responen a un fàrmac. En resum, el que hem aconseguit és una nova eina per a detectar la cardiotoxicitat, de manera que avancem per a obtenir fàrmacs més segurs».

 

Aquesta va ser la vuitena conferència del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023. Podeu veure la conferència sencera aquí.

 

La propera sessió del cicle serà el 26 d’octubre i es titularà El paper del capital de risc en la transferència de tecnologia de la universitat a l’empresa i anirà a càrrec de Sara Secall, química amb una extensa trajectòria internacional en l’àmbit de la inversió tecnològica.