Torna a les notícies
«Ens podem veure inundats de continguts falsos», alerta Carme Torras
Secció: Ciències i tecnologia
20/09/2023

El dimarts 19 de setembre va tenir lloc la quarta sessió del Cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem», que pretén donar resposta a alguns dels grans reptes del present. En una sala plena a vessar, el debat va partir de la pregunta: «Podem evitar que els algoritmes governin les nostres vides?» Josep Domingo Ferrer, expert en seguretat i privadesa de la informació i membre de l’IEC, i Carme Torras i Genís, experta en intel·ligència artificial i aspectes ètics i membre de l’IEC, van ser els ponents, moderats pel periodista científic Toni Pou.

Els continguts falsos ja són habituals a les xarxes socials i a l’ecosistema digital. La matemàtica i doctora en informàtica, Carme Torras i Genís, va alertar sobre les possibilitats que ofereix la tecnologia per a la proliferació d’aquesta mena de continguts: «ens podem veure inundats de continguts falsos». Un exemple recent ha estat la distribució d’imatges falses d’unes adolescents nues d’Extremadura arran de l’ús de les eines d’intel·ligència artificial, com va recordar Josep Domingo Ferrer, expert en ciberseguretat. 

 

 

 

 

 
 
Tant Torras com Domingo han recordat que les plataformes d’Internet han crescut ràpidament sense cap legislació ni regulació. «A hores d’ara són fortes i difícilment es podran regular», va afirmar Domingo Ferrer. Per a l’expert en ciberseguretat, «les plataformes d’Internet han creat noves formes d’alineació, control i violència simbòlica». La solució, segons Carme Torras, són iniciatives com la Xarxa Europea d’Excel·lència de Recerca en Intel·ligència Artificial (ELLIS) que, a través de la recerca, analitzen els algoritmes d’aprenentatge.
 
L’alfabetització digital i l’educació de la ciutadania són les opcions que defensa Carme Torras. «Per evitar que els algoritmes governin les nostres vides, hem d’apostar per una formació tecnoètica com han fet països com Finlàndia». Aquesta formació hauria d’incidir en els riscos i beneficis de les tecnologies digitals; en els valors cívics per a fer un bon ús de la tecnologia; en la responsabilitat i capacitat d’elecció que tenen els usuaris i, molt especialment, en el foment del pensament crític i l’estimulació de la curiositat. Torras va defensar que amb una regulació adequada i amb una societat formada, la intel·ligència artificial és una font d’oportunitats.
 
El dimarts 24 d’octubre, a la sala Pi i Sunyer de l’IEC, tindrà lloc la cinquena sessió del Cicle IEC-ARA, que es preguntarà sobre si anem cap a una nova espècie d’humans. Hi participaran Martí Domínguez Romero, biòleg, escriptor i membre de l’IEC, i Cristina Pujades Corbi, biòloga i membre de l’IEC. El director adjunt del diari Ara, Ignasi Aragay, serà el moderador de l’acte.