Teresa Cabré: «L’IEC mantindrà i defensarà la unitat de la llengua per damunt de tot»
Durant l’obertura de l’acte, la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va recordar el caràcter simbòlic de la Diada i va subratllar que el català és la columna vertebral de la identitat catalana. «L’IEC mantindrà i defensarà la unitat de la llengua per damunt de tot. Atemptar contra la llengua és voler fragmentar la comunitat», va afirmar la presidenta. Precisament aquest any, el lema de la Diada, «Una llengua, molts accents», es va centrar en les diferents maneres de parlar la llengua catalana, destacant-ne tant la diversitat com la unitat.
El discurs de la Diada d’aquest any va anar a càrrec de M. Teresa Estrach i Panella, metgessa, doctora en dermatologia i catedràtica d’aquesta mateixa disciplina, membre emèrita de la Secció de Ciències Biològiques i vicepresidenta de la mateixa Secció des del 2021. Al llarg de la conferència, titulada Els metges i la medicina al nostre país: passat, present i futur, Estrach va fer un repàs de la història de la medicina a Catalunya des del segle XIX.
La membre de l’IEC va partit de la pregunta següent: «Podem parlar d’una medicina pròpia de Catalunya, com es pot fer de llengua, d’història, de literatura o d’art? Crec, sincerament, que la resposta és afirmativa». Va fer referència a noms clau de la medicina catalana com Jaume Ferran i Clua, Joan Giné, Josep de Letamendi, Bartomeu Robert, Francesc Sunyer, Jaume Pi i Sunyer, Josep Trueta, entre d’altres. També va esmentar les primeres dones que, malgrat les grans dificultats, es van formar com a metgesses: Dolors Aleu, Martina Castells i Elena Maseras.
Teresa Estrach va recordar: «No pot haver-hi medicina de qualitat i excel·lència sense recerca. És un fet a bastament reconegut que la recerca translacional, des del laboratori a la clínica, és fonamental». I va demanar més recursos per a la recerca: «Les despeses en recerca a Catalunya suposen al voltant de l’1,6 % del PIB, molt lluny de les d’altres països de la Unió Europea, que estan en un 2,3 % de mitjana i que arriben, en casos com els de Bèlgica o Suècia, al 3 %». Per acabar, va posar sobre la taula la qüestió de la manca de metges: «Aquí, com a la resta d’Espanya, tenim un problema greu: formem molts metges, però no n’hi ha suficients que es quedin a treballar». Estrach va defensar una millora de les condicions de treball de tots els professionals de la salut, però amb una mirada especial a l’atenció primària, base fonamental per a una atenció sanitària de qualitat.
El punt final a la celebració de la Diada a l’IEC el va posar la saxofonista Roser Monforte, amb una interpretació de l’himne d’Els segadors. Monforte és llicenciada en el grau superior de música en l’especialitat de saxofon i ha treballat en nombroses bandes i grups d’estils diversos. Va ser membre de la companyia de teatre Comediants i dirigeix l’espectacle de dansa contemporània i música en viu TAD! Ha participat en festivals reconeguts com el Festival de Jazz de Sant Sebastià, el Festival SOS de Múrcia, el Grec Festival de Barcelona o el festival Connexions de Barcelona. Compagina l’activitat artística amb la docència al Taller de Músics de Barcelona.