Vocabulari Lluís Faraudo de Saint-Germain
INICI 
Cerca per entrada
Cerca per mots de la fitxa
coincident
començada
que contingui
acabada per
cerca
    5 de 32    (374 registres)
veure  Bon, a
veure  Borratja, [boratge]
veure  Bossa
veure  Botar
veure  Botifarra, [botiffarra]
veure  Bovina
veure  Braset, [breset]
veure  Brodar
veure  Brou de gallines
veure  Bruneter, [brunater]
veure  Cabàs, [cabaç]
veure  Cadena

BROU DE GALLINES un. pluri.

Caldo de gallines.

"Brou de gallines.
Si vols fer brou de gallines per confortar, ages una bona gallina e deguola e escalda la encontinent e mit la a coure en la olla be neta e lavada, e sia tan gran la olla que com lo brou sera aminvat entro a una escudella que la gallina sia desfeta, e umpla la olla mentre ne capia, e, com comensara a bullir, ab cullera de fust trau tota quanta escuma tot de sus, e lexa la bullir a cominal foch, e mit hi un poch d os de carnsalada... e, com la gallina se deura desffer, mit hi la cullera e trenca la tota en la olla dins... e aquest brou val mes que negun altre de gallines."

Llibre de Sent Soví MS. n. 216, f. CXXV, b. Bib. Univ. València

Brou de gallines.
Si vols fer brou de gallines o de cabrit, pren ametlles parades picades ab juyvert, e cola la e vaga en una olla; mit hi les gallines entregues crues e vagen a coura; com sien cuytas, si es masa clar, pica hi los fetges e vagen dintra, mit hi safra e gingebre, e qui s vols les gallines cuytas escarterades, torn ho en la olla ab la salsa..."

Llibre de Sent Soví MS. n. 216, fol cxxvj, b. Bib. Univ. València


torna a dalt