Els acadèmics responen
Aquest desembre, la genètica, el periodisme i l’edafologia prenen protagonisme com a àmbits en què les expertes ens expliquen el seu bagatge i la recerca que desenvolupen.
Montserrat Corominas i Guiu: «Saber què és un genoma hauria de formar part de la cultura general»
Montserrat Corominas és catedràtica del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona, on fa classes de grau i màster. A més a més, lidera el Laboratori de Regulació de l’Expressió Gènica, dins el Grup de Biologia del Desenvolupament i Genòmica, a l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB). També és membre de la Societat Espanyola de Genètica, de la Societat Espanyola de Biologia del Desenvolupament i ha estat directora de la secció «Technologies and Resources for Genetics» de la revista Genes. És membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
En aquest episodi, Corominas reflexiona sobre què és el genoma, els avenços de la medicina de precisió i sobre la situació de la recerca científica al país: «La medicina personalitzada i les aproximacions genòmiques permeten estudiar tot el genoma. Això genera una gran quantitat de dades i necessitarem gent que les pugui interpretar, però hi ha un altre problema de fons, que és: la societat està preparada perquè li analitzem el genoma?».
Escolteu l’episodi sencer aquí.
Mònica Terribas i Sala: «El periodisme en l’era digital, fugacitat i transformació»
En aquest episodi, conversem amb Mònica Terribas, una de les figures més destacades del periodisme i la comunicació a Catalunya. Llicenciada en ciències de la informació i doctora per la Universitat de Stirling, Terribas ha estat al capdavant de programes emblemàtics com El matí de Catalunya Ràdio, ha estat directora de TV3 i és autora del llibre D.O. Europa. És membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.
A la conversa, Terribas explica com ha evolucionat la manera de consumir informació: «Els joves cada vegada tenen més dificultats per a assentar el coneixement perquè estan acostumats a impactes ràpids d’utilitat immediata. Per tant, com que saps que una màquina et donarà una resposta immediata a la teva pregunta, ja no busques dins teu, el teu cervell no emmagatzema aquella informació». La dependència de la tecnologia i de la immediatesa que ofereix també impactarà en la generació d’informació, afirma: «No vull dir que les noves generacions faran pitjor periodisme, sinó que els productes que generin seran més efímers, perquè es prioritzarà la realitat més actual i no el context en què s’emmarca el fet que descrivim».
Sobre l’evolució de la intel·ligència artificial, Terribas és cautelosa: «encara és un misteri». Segons afirma, el seu impacte «dependrà de l’actitud que tenim vers ella i de l’ús que en facin les empreses per a substituir processos productius, creatius i de pensament».
Podeu recuperar l’entrevista aquí.
Rosa Maria Poch Claret: «Títol pendent»
«Els sòls són el reservori terrestre més gran de matèria orgànica, més que la vegetació i més que l’atmosfera» afirma Rosa Maria Poch en el darrer episodi d’aquest any del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC. «Conservar la matèria orgànica al sòl també ens ajuda a lluitar contra el canvi climàtic».
Poch és catedràtica al Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida i ha dedicat la seva carrera investigadora a estudiar la micromorfologia dels sòls i l’impacte dels usos que se’n fan en l’estructura i l’emmagatzematge de carboni. Dit d’una altra manera, ha estudiat l’impacte que té l’ús que fem del sòl, de la terra que trepitgem i cultivem, en el canvi climàtic.
Ha presidit el Panel Intergovernamental de Sòls de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i és coautora de diversos informes sobre el canvi climàtic a Catalunya, a més d’autora i coautora de més de noranta llibres, capítols de volums i articles científics. També ha estat editora de diverses revistes científiques sobre els sòls. És membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.
No us perdeu el seu episodi, escolteu-lo aquí.
Aquests tres episodis són una oportunitat per endinsar-se en el treball de tres dones que, des de perspectives molt diverses, han contribuït a enriquir el coneixement científic i cultural. Podeu escoltar els nous episodis i tots els anteriors a Spotify, ivoox i a Apple Podcasts.