Els acadèmics responen
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) amplia el pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC amb cinc nous episodis que conviden a conèixer més a fons la tasca acadèmica i professional de les dones de la institució, que han destacat per les seves valuoses aportacions en camps diversos.
Dolors Vaqué Vidal: l’ecologia marina en un context de canvi climàtic
Dolors Vaqué Vidal és experta en ecologia marina i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. En aquest episodi reflexiona sobre els efectes del canvi climàtic en els oceans i les interaccions entre organismes marins.
Amb una carrera centrada en l’estudi del fitoplàncton i les xarxes tròfiques marines, Vaqué destaca la importància d’entendre els ecosistemes marins per a poder actuar davant els reptes mediambientals globals d’avui i de demà. «Els microorganismes formen un engranatge perfecte i els nous factors introduïts pel canvi climàtic provoquen un destorb nefast en el seu funcionament».
Escolteu l’episodi aquí.
Teresa Abelló i Güell: una mirada al passat de l’anarquisme i del moviment obrer
Teresa Abelló i Güell, historiadora i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, ofereix una visió detallada de l’anarquisme i el moviment obrer a Catalunya durant els segles XIX i XX.
A partir de les seves investigacions, en aquest episodi Abelló analitza el paper de les figures que van liderar aquests moviments, com ara Salvador Seguí o Ángel Pestaña, i les lluites organitzades que van aflorar en aquell context, com la vaga de La Canadenca. «El fet que en aquell moment hi hagués un sindicat que fos capaç de paralitzar la ciutat i d’aguantar quaranta dies de vaga amb les condicions en què ho va fer va posar de manifest que el sindicat s’havia fet fort gràcies a uns dirigents sindicals que havien sabut connectar amb la gent».
Podeu escoltar l’episodi aquí.
Montserrat Bacardí i Tomàs: l’art de la traducció
Especialista en traducció i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, en aquest episodi Montserrat Bacardí i Tomàs descriu la seva trajectòria professional en el món de la traducció i la seva tasca com a biògrafa.
L’episodi posa en relleu els reptes a l’hora d’aprofundir en la vida de figures femenines destacades per a reivindicar-ne la producció. «S’ha de fer molta recerca i escriure amb respecte i rigor. És inevitable sentir una mena de simpatia per la persona biografiada, però cal mantenir una distància per a evitar fer-te teu el personatge i faltar a la realitat».
Podeu escoltar l’episodi aquí.
Immaculada Lorés i Otzet: un viatge al passat de l’art romànic català
Immaculada Lorés i Otzet és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona i gran coneixedora de l’arquitectura i l’art romànics. Des del 2018 és membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, en què coordina el projecte Pirineus Romànics.
En aquest episodi, Lorés presenta la seva trajectòria i repassa la tasca de l’IEC en la preservació i reivindicació de l’art romànic català. «Les primeres dècades del segle XX són molt importants en la valoració de l’art romànic a Europa. A través de la tasca de figures pioneres com Lluís Domènech i Montaner, Josep Pijoan i Soteres o Josep Puig i Cadafalch, es van recollir fotografies i notes valuosíssimes que avui es preserven en les primeres col·leccions publicades, ja a principis de segle XX, per l’Institut d’Estudis Catalans».
Escolteu l’episodi aquí.
Mercè Barceló i Serramalera: la intimitat, el més sagrat
Catedràtica de dret constitucional i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, en aquest darrer episodi Mercè Barceló i Serramalera reflexiona sobre la importància de la intimitat i dels drets fonamentals en l’era digital.
Amb exemples recents de jurisprudència, Barceló posa de manifest els dilemes legals que planteja la protecció de la privacitat en un món cada cop més tecnològic. «Hem de ser molt conscients que tenim uns drets i que no ens els podem deixar prendre. Perquè assolir-los costa segles i que ens els prenguin pot costar només cinc minuts. És per això que s’ha de tenir més cultura en drets».
Podeu escoltar l’episodi aquí.
Aquests cinc episodis són una oportunitat per endinsar-se en el treball de cinc dones que, des de perspectives molt diverses, han contribuït a enriquir el coneixement científic i cultural. Podeu escoltar els nous episodis i tots els anteriors a Spotify.