Inici Contacte Subscripció Data: 17/11/2005 Butlletí núm. 71

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 Lynn Margulis visita l'Institut d'Estudis Catalans

La biòloga nord-americana Lynn Margulis va visitar el passat dilluns 14 de novembre la seu de l'Institut d'Estudis Catalans. Margulis va estar acompanyada pel president de l'IEC, Salvador Giner, i pel secretari científic, Ricard Guerrero.

Després de l'entrevista mantinguda amb Giner, Margulis va signar en el llibre d’honor de l'IEC. En la dedicatòria, Lynn Margulis expressa la seva sintonia amb Barcelona, “la meva segona casa”, ja que n’és una visitant habitual des de fa “més de 32 anys”. També va deixar constància de la seva admiració i estima per Catalunya, malgrat que “no parlo –encara- l’idioma”.

Margulis és professora de la Universitat de Massachusetts. Als 16 anys va ser acceptada al programa de superdotats de la Universitat de Chicago, on es va llicenciar als 20 anys. Allà va conèixer el popular astrònom i divulgador científic Carl Sagan, amb qui es va casar. Del seu pas per la Universitat de Chicago en va obtenir també un "durador esperit crític".

Després de Chicago, va continuar la seva formació a la Universitat de Wisconsin com a alumna d'un màster i professora ajudant. Allà va conèixer el professor James F. Crow, que la va influir profundament i l'animà a estudiar genètica.

Des del començament se sent atreta pel món dels bacteris. Les seves aportacions a la biologia i l'evolucionisme són múltiples: va recolzar la hipòtesi Gaia de Lovelock, a la qual va contribuir des de la biologia; va descobrir el potencial evolutiu del món microbià; va formular la seva teoria sobre la simbiogènesi i la seva importància en l'evolució, entre molts d'altres treballs.

Entre altres reconeixements, Margulis és membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA, membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts dels EUA, medalla nacional de Ciència dels EUA i doctora honoris causa de setze universitats nord-americanes i estrangeres.

 

Salvador Giner ha participat com a ponent de les III Jornades Memorial Democràtic a la UPC: El Franquisme fem memòria per fer futur

La Universitat Politècnica de Catalunya ha celebrat els dies 16 i 17 les III Jornades Memorial Democràtic a la UPC, que portaven per títol El Franquisme fem memòria per fer futur.

Les jornades, que formaven part d'un programa dedicat a la recuperació de la memòria històrica democràtica, han consistit en dues taules rodones. La primera d'elles, que tractava sobre La Universitat sota el franquisme, va tenir lloc ahir i va comptar amb la participació del president de l'IEC, com a ponent, juntament amb Albert Coromines, vicerector d' Ordenació Acadèmica de la UPC i delegat de l'antic Sindicat  Democràtic d'Estudiants a l'ETSEIB.

Avui s'ha celebrat la segona taula amb el títol El franquisme, què va ser i quina herència ens ha deixat i hi han intervingut, com a ponents,  Carme Molinero Ruíz, professora d'Història Moderna i Contemporània de la UAB i Eduard Pons Prades, escriptor, combatent amb l'Exèrcit Republicà i a la guerrilla antinazi a França.
 

L'Associació PuntCAT rep el premi Nacional d'Internet 2005  
L' Associació PuntCAT, de la qual l'IEC és una de les tres institucions fundadores, ha rebut el premi Nacional d'Internet 2005 per l’èxit assolit amb el reconeixement internacional per part de la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN, del domini .cat.

L’associació puntCAT es va crear el 23 de novembre de 2001, i durant tots aquests anys ha treballat per aconseguir el reconeixement internacional del domini .cat. Està formada per més de 90 d’entitats de foment de la llengua i la cultura catalanes, com ara associacions d’escriptors o d’editors, promotors culturals, associacions professionals i tecnològiques, col·legis professionals, empreses, federacions i consorcis de mitjans de comunicació, casals catalans, entitats catalanístiques, fundacions culturals... Després de l’èxit aconseguit, l’associació donarà pas a la Fundació puntCAT, que gestionarà el registre de dominis .cat.

El lliurament del premi va tenir lloc el passat 16 de novembre al Palau de Pedralbes en un acte presidit pel conseller primer de la Generalitat, Josep Bargalló.

Més informació: www.puntcat.org

 

La Xarxa de Custòdia del Territori celebra aquest cap de setmana la IV Reunió de la Xarxa a Cassà de la Selva

A partir del dijous dia 17 i durant tot el cap de setmana, se celebra a Cassà de la Selva (Gironès) la IV Reunió bianual de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), que enguany ha escollit el lema “Voluntat de conservar”.

Un total de 101.578 hectàrees, la major part de Catalunya (97.549 ha), integren el Segon inventari d’acords de custòdia del territori, mercès a 235 compromisos establerts en finques privades i públiques, a càrrec de 61 entitats i dels propietaris respectius. Aquest balanç es fruit d’iniciatives promogudes per l’associació XCT, integrada per 92 organitzacions i amb la col·laboració de la Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'IEC.

L’objectiu de les jornades, que es van presentar oficialment el passat dimecres a la seu de l’IEC, a Barcelona, és avançar en la voluntat social de les entitats i dels propietaris en favor de la custòdia del territori, per enfortir el moviment i obrir-lo a nous col·lectius, com les organitzacions dedicades al medi marí i al patrimoni cultural.







D’esquerra a dreta, Antoni Baulida, alcalde de Cassà de la Selva; Rebecca Moreno, responsable d'iniciatives de custòdia del territori i Jordi Pietx, biòleg i director de la Xarxa de Custòdia del Territori / foto: Elena Sixto


Més informació: www.custodiaterritori.org/ivreunio
 

Ha mort a Oxford Robert Pring-Mill, membre corresponent de la secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC.

Estudià llengües modernes (castellà, francès i català) a la Universitat d’Oxford, on va ser professor des del 1952. Pring-Mill va publicar nombrosos treballs sobre el pensament de Ramon Llull i sobre aspectes estilístics de la seva obra, entre els quals destaquen El microcosmos lul·lià (1961) i Ramon Llull y el número primitivo de las dignidades en el «Arte General» (1963). Rebé el Premi Pompeu Fabra als Jocs Florals de la Llengua catalana de Cambridge del 1956 per un estudi sobre Llull. Va ser editor d’obres de Llull i d’altres autors, com Lope de Vega, Pablo Neruda i Ernesto Cardenal. Fou president de la Societat Medieval de la Universitat d’Oxford (1959-1960) i de la Societat Anglocatalana (1974-1976)
.

 
Robert Pring-Mill