Inici Contacte Subscripció Data: 14/07/2005 Butlletí núm. 58

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Àngel Messeguer, president de la Societat Catalana de Química, nomenat director de l'Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona
Àngel Messeguer, president de la Societat Catalana de Química de l’IEC, ha estat nomenat director de l'Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona (IIQAB). Aquest és un Institut propi del CSIC que es dedica a la investigació de les molècules orgàniques, en concret en els temes de química ambiental, d'interacció química-biologia i de tecnologies químiques avançades.

Aquest Institut és el de més producció científica i el que té més capacitat de generar recursos dins dels de la seva àrea en el CSIC. Els seus grups d'investigació mantenen, a més, una forta interacció amb l'entorn científic i industrial català.


L'equip de Govern de l'IEC visita el poblat iber de Puig de Castellar
L'equip de Govern de l'IEC va visitar dilluns el poblat iber de Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet, acompanyat per l'arqueòleg Josep Guitart. Aquest poblat, un dels més importants de Catalunya, fou ocupat des del segle VI aC fins a l'inici del segle II aC i pertanyia a la tribu dels laietans.

L'emplaçament va ser descobert l'any 1902 per mossèn Joan Palà.
L'any 1919, el propietari, Ferran de Sagarra i de Siscar, el donà a l'Institut d'Estudis Catalans, que inicià unes noves excavacions entre els anys 1922 i 1925 sota la direcció de Josep Colomines i Josep de C. Serra Ràfols.


L'IEC s'adhereix a la proposta de nomenar Miquel Bauçà fill predilecte de Felanitx
L'Institut d'Estudis Catalans s'adhereix a la proposta feta per l'Ajuntament de Felanitx de nomenar fill predilecte de la vila el poeta Miquel Bauçà i Rosselló, nascut en aquesta localitat mallorquina i mort a Barcelona el passat mes de febrer. Bauçà, un dels grans referents de la literatura catalana, és autor d'obres com Carrer Marsala (1985) -el seu debut narratiu-, Una bella història (1962), L'escarcellera (1992) o El crepuscle encén estels (1992).


Montserrat Martí i Bas rebrà un homenatge de l'IEC després de l'estiu
Després de l'estiu, l'Institut d'Estudis Catalans retrà un homenatge a Montserrat Martí, secretària de l'IEC en l'època de la clandestinitat, que comptarà amb les intervencions de Jordi Carbonell, Josep Massot i Joaquim Molas.

Montserrat Martí i Bas, estreta col·laboradora i treballadora de l'Institut d'Estudis Catalans, va morir a Barcelona el passat 13 de març, als 88 anys d'edat.

Nascuda a Barcelona, l'any 1942 va conèixer Ramon Aramon i Serra que la va contractar com a secretària de l'Institut d'Estudis Catalans (encara a la clandestinitat) presidit llavors per Josep Puig i Cadafalch.

Va ser una de les fundadores de Miramar, plataforma cultural de joves que promovia debats i formació.